Закон і Бізнес


Про виселення колишнього


.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
6081

Запобігання випадкам знущання, залякування та насильства є достатньою підставою для припинення права користування житлом шляхом виселення колишнього чоловіка.


У справі №128/2294/17 позивач просила усунути перешкоди в користуванні житловим будинком шляхом виселення колишнього чоловіка без надання іншого жилого приміщення.

Спір розглядався неодноразово. Суди то задовольняли позовні вимоги, то відмовляли в цьому, посилаючись на те, що не може бути виселено колишнього члена сім’ї власника квартири на підставі ст.116 Житлового кодексу УРСР. І таке втручання не буде пропорційне легітимній меті у світлі ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Утім, як зауважив Касаційний цивільний суд, установлено, що жінка неодноразово зверталася до районного відділення поліції з проханням ужити заходів реагування щодо її колишнього чоловіка. Двічі на нього накладалося адміністративне стягнення, чоловіка викликали на засідання виконкому сільської ради, де запропонували змінити ставлення до матері своєї дитини.

Тож, на думку КЦС, наявні у справі докази свідчать, що тривалий час відповідач систематично порушує правила співжиття, зловживає спиртними напоями, учиняє сварки, застосовує психологічне й фізичне насилля, що унеможливлює проживання з ним в одному будинку.

Оцінивши виселення чоловіка з будинку на предмет пропорційності в контексті принципів ст.8 конвенції, Суд уважає, що припинення права користування відповідачем спірним житлом шляхом його виселення відповідає такому критерію та має легітимну мету.