Закон і Бізнес


Точка неповернення


№50 (1556) 11.12—17.12.2021
1783

Негативний імідж держави іноді може бути корисним. Наприклад, коли йдеться про міграційні суперечки, зокрема про повернення нелегалів туди, звідки вони прибули.


Так, мігрантів, які незаконно перетнули кордон і вже опинилися в Польщі, не можна висилати до Білорусі. Таке рішення ухвалив Європейський суд з прав людини.

З 20 серпня до 3 грудня цього року він розглянув 47 клопотань щодо застосування забезпечувальних заходів через міграційну кризу. Такі прохання подали 198 осіб, з яких 44 — проти Польщі, решта — проти Латвії та Литви.

«У більшості заяв, де заявники стверджували, що перебувають у Польщі й просили не висилати їх назад до Білорусі, суд застосував правило 39. Він ухвалив, що заявники не можуть бути вислані з Польщі, якщо вони дійсно перебувають на території цієї країни», — слідує з ухвали суду.

У деяких випадках ЄСПЛ закликав владу країн забезпечити біженців водою, продуктами, одягом та медичною допомогою, а також надати їм, якщо можливо, тимчасовий притулок.

За одним із клопотань, яке стосувалося 32 громадян Афганістану, що застрягли на білорусько-польському кордоні, Суд попросив Варшаву дозволити доступ до них адвокатів.