Закон і Бізнес


Справжній суддя зголосився долучитися до Moot court і хвилюється


06.12.2021 16:17
2359

Здається, я хвилююсь ще більше, ніж перед реальним судовим засіданням. Адже потрібно навести такі дії чи то алгоритми, які стануть, можливо, зразками для наслідування арбітражними керуючими та адвокатами у реальних справах про банкрутство.


Як передає кореспондент "ЗіБ", захід «Moot court: Кредитори vs. Топи. Усі межі притягнення до субсидіарної відповідальності у режимі судового процесу» Асоціації адвокатів України, що зараз триває онлайн, організував комітет з господарського права та процесу.

Співголова Комітету ААУ, керуючий партнер UK ECG, адвокат, арбітражний керуючий Діана Козловська представила суддю господарського суду закарпатської області Павла Пригузу як широковідомого фахівця в межах країни і за її межами.

«Ми вирішили організувати захід у формі мут-корту. З головуванням і імітацією судового процесу, який розпочне пан Пригуза у якості судді-спікера. Арбітражні керуючі змушені подавати заяви про банкрутство навіть якщо вважають їх неуспішними за своєю результативністю. Це вимоги Верховного Суду», - зазначила правник.

Керуючий партнер JK LAW, адвокат Юлія Курило наголосила, що кількість заяв у провадженнях щодо банкрутства повинно зростати: «Адже завдяки стягненню боргів з фізичних осіб, можливе погашення боргів юридичних осіб. Так збільшується обсяг ліквідаційної маси і це стимулює до добросовісної поведінки. Аби керівники та власники бізнесу утримувалися від неправомірних дій».

«Ціль інституту субсидіарної відповідальності – підтримка стабільності господарського обігу й довіри між суб’єктами господарювання. Це має створити додатковий інтерес до цього інституту, і додати роботи і арбітражним керуючим, і адвокатам. Ми намагалися створити ситуацію досить наближену до реальних подій. У нас є фабула справи, є конкретні дії з боку кредиторів. З такими випадками у справах про банкрутство учасники процесу стикаються досить часто», - підвела до гри юрист.

Сьогодні Ю.Курило представлятиме інтереси відповідачів, і намагатиметься шукати аргументи, аби директор і учасник боржника зі значною долею у частковому статутному капіталі, не потрапили під додаткову відповідальність.

«Павло Пригуза мав ласку зголоситися на цю авантюру, яку ми будемо запроваджувати перший раз, у формі саме такого вебінару, мут-корту», - наголосила Д.Козловська.

Сам же Павло Пригуза, вітаючи всіх учасників цього «авантюрного» заходу поділився власними враженнями: «Мені було дещо дивно взяти участь у такій формі роботи. Здається, я хвилююсь ще більше, ніж перед реальним судовим засіданням. Тому що завдання, яке ви поставили перед такою формою заходу, дуже серйозне. Адже потрібно навести такі дії чи то алгоритми, які стануть, можливо, зразками для наслідування арбітражними керуючими та адвокатами у реальних справах про банкрутство. Може, це було б цікаво навіть для суддів».