Закон і Бізнес


Реванш людяності

Амністію франкістам скасували заради справедливості


.

№49 (1555) 04.12—10.12.2021
3055

Амністія не може поширюватися на злочини проти людяності. Навіть якщо її було оголошено заради примирення нації. Такого висновку дійшов новий іспанський уряд.


В Іспанії розслідуватимуть злочини проти людяності, геноцид та тортури, що мали місце з 1936 до 1982 року — в період громадянської війни, диктатури генерала Франсіска Франка та перехідний період. Змін зазнає закон про амністію від 1977 року, який скасовував відповідальність за згадані дії.

Офіційне пояснення — необхідність привести іспанське законодавство у відповідність до норм міжнародного права, в рамках якого подібні злочини не підлягають пробаченню ні амністією, ні за строком давності.

Як відомо, після смерті Ф.Франка у 1975 році гостро постало питання про національне примирення, оскільки країна залишалася розколотою на два табори — прихильників і противників диктатора. Тим часом примирення було необхідним для переходу до демократії, і тут, за словами експертів, ключову роль відіграла амністія.

Проте нинішній уряд вважає, що «розслідування злочинів, пов’язаних із заколотом, війною та диктатурою» Ф.Франка, є «надзвичайно важливим заходом для відновлення історичної справедливості та пам’яті жертв диктатури».

Тепер прокурорам належить притягти до суду франкістів, винних у злочинах проти людяності. Ті з них, хто помер, будуть офіційно названі злочинцями, позбавлені почесних звань та нагород. А ще живі постануть перед судом й «отримають покарання залежно від тяжкості скоєного».

Втім, експерти стверджують, що таке рішення суперечить конституції, а також принципам демократичної держави, які заперечують можливість карати одних та прощати інших за аналогічні злочини. Тож на лаві підсудних рано чи пізно можуть опинитися й супротивники франкістів.