Закон і Бізнес


Судам слід додати ще 8 млрд грн, вирішив профільний комітет ВР


.

03.12.2021 15:41
3098

Комітетом Верховної Ради з питань правової політики підтримані пропозиції ДСАУ щодо додаткового збільшення бюджетних призначень на 8,2 млрд гривень. Також напрацьовано альтернативний варіант.


Про це повідомляє прес-центр Державної удової адміністрації України, передає «Закон і Бізнес».

Проте, як зауважують у ДСА, незважаючи на всі збільшення видатків на забезпечення судів, деякі потреби досі залишилися незадоволеними у повному обсязі.

Як нагадують у Державній судовій адміністрації, держбюджет-2022, прийнятий Верховною Радою 2 грудня 2021 року, мав суттєві зміни в частині бюджетних призначень для місцевих та апеляційних судів. Зокрема, спершу за загальним фондом на забезпечення судів планувалося виділити 13 млрд 162,4 млн грн, і 2 млрд 750 млн грн –  прогнозного обсягу спеціального. У той час як ДСА для забезпечення судів та установ у системі правосуддя потребувала 26 млрд 691,6 млн гривень. Тобто потреба була задоволена менш ніж на 60%, і дефіцит був у всіх напрямах.

Тоді ДСА спільно з робочою групою з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні та Вищою радою правосуддя продовжила  роботу над проектом держбюджету, і завдяки їхнім напрацюванням видатки за загальним фондом було збільшено на 2 млрд 606,9 млн грн.

Комітет ВР з питань правової політики підтримав пропозиції Державної судової адміністрації щодо збільшення в проекті держбюджету на 2022 рік бюджетних призначень ДСА на 8 млрд 172,3 млн грн. Окрім цього, за результатами обговорення на робочій групі з питань забезпечення належного фінансування судової влади в Україні було напрацьовано альтернативний варіант збільшення бюджетних призначень судів у 2022 році на 4 млрд  868,1 млн гривень.

У Державній судовій адміністрації зазначили, що в проекті Державного бюджету України на 2022 рік, поданого до першого читання, загальна сума призначень для ДСА України становила 18 млрд 519,3 млн грн, що забезпечувало менше 70% від потреби. Дефіцит фінансових ресурсів тоді склав 8 млрд 172,3 млн гривень. До другого читання у проекті держбюджету-2022 видатки ДСА збільшили ще на 500 млн грн.

А напередодні прийняття проекту Держбюджету в другому читанні ВР рекомендували збільшити видатки ДСА за загальним фондом ще на 16,1 млн грн.

Але, як зауважують у ДСА, навіть враховуючи вказані збільшення видатків, досі залишаються незадоволеними потреби на:

- оплату праці та нарахування (виплата суддівської винагороди новопризначеним суддям, виплата вихідної допомоги суддям, оплата праці працівників апаратів судів) – 4 млрд 241,4 млн грн;

- поточні видатки (витрати на поштові відправлення, канцелярські та господарські товари, оренда приміщень, оплата послуг, супроводження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, тощо) – 543,5 млн грн;

- оплату комунальних послуг та енергоносіїв – 7,9 млн грн;

- видатки розвитку (на капітальний ремонт, реставрацію, реконструкцію та нове будівництво, на інформатизацію судів, органів та установ в системі правосуддя, капіталовкладення Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи) – 1 млрд 780,9 млн грн;

- виконання судових рішень, винесених на користь суддів – 1 млрд 82,5 млн гривень.

Закон і Бізнес