Закон і Бізнес


Керівник нон-грата


.

№49 (1555) 04.12—10.12.2021
3192

Парламент посилив можливості для фіскальних органів у частині стягнення боргів за податками. Серед іншого — й вплив на керівництво юридичної особи.


Так, згідно із законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» (проект №5600) врегульовані процесуальні питання щодо права контролюючого органу на звернення до суду за встановленням тимчасового обмеження у праві виїзду керівника юридичної особи.

Зокрема, встановлено як підставу для звернення контролюючого органу до суду несплату платником протягом 240 днів податкового боргу. А крім погашення боргу доведеться ще й змінити керівника, який допустив заборгованість.

Передбачено ведення реєстру керівників платників податків-боржників для оперативного отримання відповідної інформації іншими платниками.

При цьому чітко прописано процедуру прийняття судом відповідного рішення, у тому числі передбачено право на апеляційне та касаційне оскарження такого рішення. 

Законом передбачено право контролюючого органу щодо надсилання запитів у випадку виявлення фактів, що можуть свідчать про потенційне порушення із обґрунтуванням таких фактів, а також обмежено правом платника податків не надавати інформацію та документи, якщо така інформація документи вже була надана контролюючого органу у минулому.