Закон і Бізнес


Швидкий початок


.

№49 (1555) 04.12—10.12.2021
2554

Етична рада офіційно розпочала роботу. На засіданні, що відбулося 1 грудня, її члени визначились з керівництвом та затвердили 2 розділи регламенту, які обіцяють опублікувати найближчим часом.


Оскільки етична рада тільки-но розпочала свою діяльність, то про її ефективність говорити зарано. Однак за результатами першої зустрічі можна відзначити швидкість роботи, адже засідання завершилось менше ніж за 15 хв.

Шляхом таємного голосування головою етичної ради обрали суддю Касаційного кримінального суду Лева Кишакевича. Його заступником став суддя Апеляційного суду Англії та Уельсу у відставці сер Ентоні Хупер.

Як зазначив Л.Кишакевич, рада продовжує працювати над регламентом та процедурними питаннями. За його словами, всі члени налаштовані на ефективну діяльність, зокрема для найшвидшого початку відбору нового складу Вищої ради правосуддя.

«Для мене велика честь бути головою ЕР. Я вдячний членам за довіру і в повній мірі усвідомлюю відповідальність як за свою безпосередню діяльність, так і за роботу ради в цілому. Також це стосується очікувань суспільства і суддівського корпусу. Впевнений, що рада докладе максимум зусиль, аби відповідні очікування справдились», – повідомив новообраний голова Л.Кишакевич.

Водночас Е.Хупер зазначив, що це велика честь працювати для українського народу. Втім, він вже мав таку нагоду кілька років тому, коли очолював громадську раду іноземних експертів при Вищій кваліфікаційній комісії суддів, що опікувалася добором до Вищого антикорупційного суду. Щоправда, коли згодом кандидати, яких забраковала ГРМЕ, подали позови до неї, іноземні експерти щезли з обрію.

До речі, Е.Хупер де-юре досі залишається членом ГРМЕ та її очільником, оскільки був призначений на 6 років. Принаймні, рішень про саморозпуск цього органу нібито не ухвалювалося. Тож, не виключно, що й цього разу станеться за шиллерівським: «мавр зробив свою справу, мавр може йти».