Закон і Бізнес


Усупереч суду — в КС


.

29.11.2021 15:19
3011

Президент призначив двох суддів Конституційного Суду України.


Як відомо, у березні цього року Президент скасував два укази про призначення суддів КС — Олександра Тупицького та Олександра Касмініна. Згодом, КАС визнав, що глава держави перевищив свої конституційні повноваження. Причому на офіційному сайті Суду обивда судді досі значаться як діючі судді.

Тим не менш, Президент проігнорував думку суду і указами №№596/2021 та 597/2021 призначив нових суддів за своєю квотою: Оксану Грищук та Олександра Петришина

Прикметно, що для О.Грищук це була 4 спроба кандидувати у судді КС. Одного разу — у 2017-му — теж за президентською квотою, і двічі — за суддівською. В останньому випадку Рада суддів двічі давала їй рекомендацію, але делегати з’їзду двічі не виявляли їй підтримки.

Тепер у тих суддів, які залишаються у КС, виникає дилема, чи приймати присягу у новобранців. Адже за законом суддя КС набуває повноважень з дня складення ним присяги на спеціальному пленарному засіданні Суду.

 

Довідка «ЗіБ»:

Грищук Оксана Вікторівна

Доктор юридичних наук, професор Львівського національного університету імені Івана Франка.

У 1999 році закінчила з відзнакою Львівський національний університет імені Івана Франка, де навчалася на юридичному факультеті. У 2003 р. закінчила факультет післядипломного навчання науково-педагогічних працівників Львівського національного університету імені Івана Франка за

З 2010 року по даний час – професор кафедри теорії та філософії права Львівського національного університету імені Івана Франка. Також з 2019 року - тренер-викладач Національної школи суддів України.

Проходила наукові стажування за кордоном.

Напрямами наукової діяльності - конституційне право, філософія права; права людини.

Була учасником і доповідачем науково-практичних заходів, організованих Національною академією правових наук України.

Бере участь у роботі Координатора проектів ОБСЄ в Україні у якості учасника, лектора та експерта заходів, організованих спільно з Конституційним Судом України.

23 грудня 2017 р. була рекомендована на посаду судді Конституційного Суду України Конкурсною комісією для здійснення відбору кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України щодо осіб, яких призначає Президент України.

15 серпня 2019 року та  24 вересня 2020 року була рекомендована на посаду судді Конституційного Суду України Радою Суддів України на обрання з'їздом суддів України, але жоден з кандидатів обидва рази не набрав необхідної кількості голосів.

Петришин Олександр Віталійович

Доктор юридичних наук, професор, президент Національної академії правових наук України

У 1985 р. закінчив Харківський юридичний інститут (нині - Національний юридичний університет імені Ярослава Мудрого), в якому пройшов шлях до професора, завідувача кафедри.

У 2004 р. був обраний дійсним членом (академіком) Національної академії правових наук України.

З березня 2016 року - президент Національної академії правових наук України. Завідувач кафедри теорії та філософії права Національного юридичного університету імені Ярослава Мудрого.

Є автором понад 300 наукових праць, опублікованих в вітчизняних та міжнародних виданнях. Публікується у виданнях, що входять до наукометричних баз даних Scopus та Web of Science.

Є постійним учасником міжнародних та всеукраїнських конференцій, форумів, «круглих столів» та інших наукових заходів. Учасник багатьох робочих груп та науково-консультаційних рад при органах державної влади, професійних та громадських об'єднань, нагороджений численними відомчими та державними нагородами, член Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки. Є членом значної кількості редакційних колегій фахових наукових журналів. Голова редакційної колегії збірника наукових праць «Вісник Національної академії правових наук України», співголова наукової ради журналу «Право України», англомовного наукового видання «Щорічник українського права, міжнародного юридичного журналу «The Baltic joumal of law» та інших.

Член Комісії з питань правової реформи, Науково-консультативної ради Конституційного Суду України, Адміністративного комітету Національної ради України з питань розвитку науки і технологій.

Заслужений діяч науки і техніки України (2004). Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ступеня (2020), Золотою медаллю Національної академії мистецтв України (2018), Медаллю Національної академії педагогічних наук України «Григорій Сковорода» (2018). Відзначений Почесною грамотою Верховної Ради України (2003), Почесною грамотою Кабінету Міністрів України (2010), Почесною грамотою Міністерства освіти і науки України (2006), Подякою Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини (2018), Відзнакою Національної академії наук України (2017), Відзнакою Голови Конституційного Суду України (2017), Почесним знаком Служби безпеки України (2009), Подякою Служби Безпеки України із врученням нагрудного знаку (2018), Почесною відзнакою Національної академії аграрних наук України (2018), Пам'ятною відзнакою до 100-річчя НАН України (2018). Відмінник освіти України (2001), лауреат Державної премії України в галузі науки і техніки (2011), Премії імені Ярослава Мудрого (2004, 2011 ), Видатний юрист (2012).

Закон і Бізнес