Закон і Бізнес


Компенсація за путч

Арешт суддів і прокурорів на підставі підозр визнали незаконним


Будівля ЄСПЛ.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
3299

Європейський суд з прав людини присудив по €5000 427 суддям і прокурорам, арештованим у Туреччині після невдалої спроби державного перевороту.


Як відомо, у липні 2016 року група солдатів і офіцерів збройних сил Туреччини зробила спробу держперевороту та захоплення президента Реджепа-Таїпа Ердогана. Основне протистояння розгорнулося в Стамбулі та Анкарі, загинуло 250 осіб. Понад 2000 дістали поранення.

Турецька влада віднесла арештованих суддів і прокурорів також до прихильників ісламського проповідника Фетхуллаха Гюлена. А саме його Анкара обвинувачує в організації путчу. Зрозуміло, що в турецьких судах оскаржувати такий запобіжний захід було марно.

У своєму рішенні від 23.11.2021 у справі «Turan and others v. Turkey» ЄСПЛ констатував, що заявників було відсторонено від виконання обов’язків відразу після спроби держперевороту, а пізніше взято під варту. Суд одноголосно визнав порушення ст.5 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод («Право на свободу та особисту недоторканність») у зв’язку з «незаконним досудовим затриманням заявників.

Основний акцент судді зробили на важливості судової влади у демократичній державі, керованій верховенством закону. «Оскільки захист надається суддям і прокурорам не для особистої вигоди, а задля незалежності при виконанні своїх функцій, вимоги правової визначеності стають ще важливішими, коли члена судової влади було позбавлено волі», — наголошується в рішенні Євросуду.

Тепер Анкарі доведеться виплатити кожному заявникові по 5000 компенсації за моральну шкоду та судові витрати.