Закон і Бізнес


Поставитися з розумінням

РСУ готується до з’їзду та вже втретє звертається до глави держави з приводу кадрової порожнечі


Богдан Моніч наголосив, що є й такі судді, котрі чекають указів про призначення вже понад 2 роки.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
ГАННА ГРУШКА
5395

Друге звернення в Офісі Президента просто проігнорували. Тож нині судова влада очікує, що свято приведення до присяги організують бодай 15 грудня, у День працівників суду. Адже востаннє Володимир Зеленський проводив таку процедуру саме рік тому.


У підготовці до з’їзду

Рада суддів зібралася на позачергове засідання, аби узгодити два питання порядку денного: щодо організаційних заходів з підготовки та проведення ХІХ позачергового з’їзду та стосовно кадрового дефіциту в судах, зокрема необхідності заповнення вакантних суддівських посад.

Нагальність розгляду першого питання була викликана тим, що члени РСУ вже подали списки складів організаційних комітетів при підготовці та проведенні спільних зборів місцевих і загальних судів України, зазначив очільник «самоврядників» Богдан Моніч: «Нам телефонують з регіонів із приводу того, що багато колег уже хочуть проводити ці спільні збори. А поки ми не затвердимо склад організаційних комітетів, ця процедура фактично не може бути ініційована».

Крім затвердження складів організаційних комітетів, рада також розробила план організаційних заходів з підготовки та проведення з’їзду суддів. «Щодо плану наших заходів нам також треба дійти згоди стосовно деяких позицій щодо відповідальних за ряд функцій, де ми не змогли визначитись попередньо», — звернувся Б.Моніч до членів ради.

Він зазначив, що заходи закупівлі товарів і послуг в основному покладені на Державну судову адміністрацію. Так, під час засідання визначили, що допомагатиме ДСАУ в цьому Олег Головенко з Київського окружного адміністративного суду.

Координувати безпеку делегатів та учасників з’їзду під час його проведення буде Служба судової охорони. Проте «самоврядники» вирішили також долучити до процесів суддю Касаційного господарського суду Єгора Краснова, який цього разу не був присутнім на засіданні ради.

«Я думаю, він не буде заперечувати. Минулого разу він з Валерієм Івановичем Бондарем курував ці питання, тому я пропоную його кандидатуру», — запропонував голова РСУ. Тож Є.Краснов спільно з ССО також буде відповідальним за взаємодію з Національною поліцією.

Контрольні, церемоніальні функції також потрібно комусь виконувати, зазначив Б.Моніч. Тож відповідальною за звучання Гімну призначили Олену Журавську з Деснянського районного суду.

Свято раз на рік

Від організаційних питань в РСУ перейшли до давніх насущних проблем судової влади — зволікання гаранта з призначенням на посади суддів першої ланки. Як відомо, нині в ОП перебуває 135 подань Вищої ради правосуддя.

«Як я вас інформував раніше, ми попередньо спілкувалися і з ВРП щодо тієї критичної ситуації, яка складається з дефіцитом суддівських кадрів. Сьогодні я брав участь у засіданні ВРП, де вже висловлював свою позицію з приводу того звернення, яке сьогодні ухвалив орган. Стосовно того, щоб Президентом були видані укази про призначення суддів, а також аби суддів привели до присяги», — повідомив Б.Моніч.

Наразі існує дійсно величезний дефіцит суддівських кадрів. Очільник «самоврядників» нагадав, що з проханням прискорити процедуру видачі указів про призначення суддів РСУ зверталася до ОП уже двічі. «Нам дали одну відповідь, усі ви знаєте, якого вона змісту. Потім ми зверталися з даним питанням повторно. І вже не отримали жодної відповіді на свої звернення», — наголосив очільник ради.

У зверненні, крім питання видачі указів, «самоврядники» також закликають якнайшвидше привести суддів до присяги. Дане питання наразі вкотре критично постало ще й у зв’язку з тим, що з вересня в багатьох «п’ятирічок» закінчився строк повноважень. Таким чином, кількість суддів, які не можуть здійснювати правосуддя збільшилася.

«Остання присяга була проведена минулого року, на день працівника суду. Я думаю, що було б досить слушно й непогано, якби до 15 грудня цього року були видані відповідні укази. І, звичайно, бажано, щоб колег, щодо яких ці укази будуть видані, без жодних зволікань привели до присяги». Також Б.Моніч відзначив, що це важливо ще й тому, що законники продовжують отримувати винагороду, не здійснюючи правосуддя.

Зараз налічується вже 51 суддя з тих, котрі призначені на посади, але не приведені до присяги. А є й такі, які очікують указів про призначення вже більше ніж 2 роки. Тож голова РСУ підсумував, що всі мають розуміти актуальність такого звернення.

У відкритому зверненні до Президента «самоврядники» вкотре наголосили, що якнайшвидше заповнення вакантних суддівських посад серед іншого сприятиме забезпеченню гарантованого Конституцією права на захист громадян.

З листопада з 7039 суддів у судах першої та апеляційної ланок працюють 5033 судді, при цьому право здійснювати правосуддя мають лише 4444 законники. До кінця року повноважень не буде ще в 109 суддів.

РСУ попросила гаранта «поставитися з розумінням до вирішення вкрай важливої для правосуддя проблеми». Проте чи можна буде розраховувати на такий подарунок для Феміди від В.Зеленського бодай раз на рік, хоча б у День працівників суду, поки що не відомо. В усякому разі нині ніщо не свідчить про те, що в ОП дослухалися до прохань судової влади.