Закон і Бізнес


Крадіжка під наглядом камер


Аби не пропустити новини судової практики, підписуйтеся на Телеграм-канал "ЗіБ". Для цього натисність на зображення.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
5312

Наявність клопотання прокурора про повторне дослідження доказів не є підставою для обов’язкового його задоволення. Такий висновок зробив ВС в постанові №161/9104/17, текст якої друкує «Закон і Бізнес».


Верховний Суд

Іменем України

Постанова

28 жовтня 2021 року                      м.Київ                               №161/9104/17

Верховний Суд колегією суддів першої судової палати Касаційного кримінального суду у складі:

головуючого — МАРИНИЧА В.К.,
суддів: КОРОЛЯ В.В., МАКАРОВЕЦЬ А.М. —

розглянув у відкритому судовому засіданні касаційну скаргу прокурора Базярук І.М. на ухвалу Рівненського апеляційного суду від 27.04.2021 у кримінальному провадженні №*01067 від 17.11.2016 за обвинуваченням Особи 1, Інформація 1, громадянина України, уродженця м.Нахачівана Республіки Азербайджан, який мешкає за Адресою 1), Особи 2, Інформація 2, громадянина України, уродженця м.Кустаная Республіки Казахстан, який мешкає за Адресою 2), Особи 3, Інформація 3, громадянина України, який мешкає за Адресою 3), у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 Кримінального кодексу.

Зміст оскаржуваного судового рішення і встановлені судами обставини

За вироком Луцького міськрайонного суду Волинської області від 30.10.2020 засуджено Особу 1 за ч.3 ст.185 КК до покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки 8 місяців.

На підставі ч.5 ст.72 КК (у редакції закону № 838-VIII) зараховано Особі 1 у строк покарання строк перебування його під вартою з 18.03.2017 до 10.04.2017 та з 2.11.2017 до 10.04.2018 з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Цивільний позов потерпілої Особи 4 до обвинуваченого Особи 1 задоволено повністю. Ухвалено стягнути з Особи 1 на користь Особи 4 135412,50 грн. на відшкодування майнової шкоди.

Цим же вироком засуджено Особу 2 та Особу 3 за ч.3 ст.185 КК до покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки 6 місяців та 3 роки 3 місяці відповідно.

Згідно зі ст.75 КК засуджених Особу 2 та Особу 3 звільнено від відбування покарання з випробуванням з іспитовим строком тривалістю 3 роки кожному.

На підставі ч.5 ст.72 КК (у редакції закону № 838-VIII) зараховано Особі 2 та Особі 3 у строк покарання строк перебування їх під вартою з 18.03.2017 до 28.03.2017 та з 18.03.2017 до 25.04.2017 відповідно з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Цим же вироком Особу 2 та Особу 3 визнано невинуватими у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК (за епізодом крадіжки майна потерпілої Особи 5), та виправдано у зв’язку з недоведеністю вчинення ними інкримінованого кримінального правопорушення.

Цивільний позов потерпілої Особи 5 до обвинувачених Особи 2 та Особи 3 про відшкодування майнової та моральної шкоди залишено без розгляду.

Згідно з вироком Особу 1 визнано винуватим у тому, що він 4.01.2017 в період часу з 3:50 до 5:37 (точного часу досудовим розслідуванням не встановлено), керуючись корисливим мотивом, групою осіб за попередньою змовою з не встановленою досудовим розслідування особою незаконно проникли до приміщення квартири, що знаходиться за Адресою 4, та таємно, повторно викрали майно потерпілої Особи 4 на загальну суму 135412,50 грн.

Водночас 18.03.2017, приблизно об 11:00, Особа 1 групою осіб за попередньою змовою з Особою 3 та Особою 2, керуючись корисливим мотивом, незаконно проникли до будинку за Адресою 5 та таємно викрали майно потерпілого Особи 6 на загальну суму 10368,80 грн.

Крім того, відповідно до вироку, органом досудового розслідування Особа 3 та Особа 2 обвинувачувалися в тому, що вони 17.11.2016, в період часу з 11:46 до 11:55, керуючись корисливим мотивом, групою осіб за попередньою змовою між собою незаконно проникли до будинку за Адресою 6 та таємно викрали майно потерпілої Особи 5 на загальну суму 171046,57 грн.

Ухвалою РАС від 27.04.2021 апеляційні скарги прокурора Тищенка В.О. та захисника Сорокопуда М.О. в інтересах обвинуваченого Особи 1 залишено без задоволення, а вирок місцевого суду — без зміни.

Вимоги, викладені у касаційній скарзі, та узагальнені доводи особи, яка її подала

У касаційній скарзі прокурор Базярук І.М., посилаючись на істотні порушення вимог кримінального процесуального закону, неправильне застосування закону України про кримінальну відповідальність та невідповідність призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінальних правопорушень та особам обвинувачених через м’якість, просить ухвалу апеляційного суду скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції. При цьому вказує, що апеляційний суд, залишаючи вирок місцевого суду без зміни, а апеляційну скаргу сторони обвинувачення без задоволення, порушуючи вимоги ст.419 Кримінального процесуального кодексу, належним чином своїх висновків не обґрунтував та не спростував доводів, викладених у скарзі прокурора, що у свою чергу призвело до ухвалення незаконного рішення.

На обґрунтування своїх вимог прокурор стверджує, що місцевим судом було надано неправильну оцінку доказам, які, на його переконання, підтверджують винуватість обвинувачених Особи 3 та Особи 2, та, як наслідок, безпідставно виправдано останніх у вчиненні злочину, передбаченого ч.3 ст.185 КК (за епізодом крадіжки майна потерпілої Особи 5), у зв’язку з чим сторона обвинувачення в порядку ч.3 ст.404 КПК клопотала перед судом апеляційної інстанції про здійснення повторного дослідження протоколу огляду предметів від 18.11.2016, протоколу огляду місця події від 17.11.2016 з доданим до нього диском, а також про повторний допит потерпілої Особи 5 та свідка Особи 7, однак апеляційний суд за відсутності будь-яких мотивів та законних підстав відмовив у задоволенні такого клопотання, допустивши тим самим порушення передбачених стст.22, 23, 94 КПК принципів змагальності сторін та безпосередності дослідження доказів, що в силу положень стст.94, 412, 438 КПК є істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону.

Крім того, прокурор також стверджує, що місцевий суд, призначаючи Особі 1, Особі 3 та Особі 2 покарання, належним чином не врахував усіх обставин справи, тяжкості вчинених злочинів, кількості епізодів, а також залишив поза увагою дані про осіб обвинувачених і думку потерпілих. При цьому вказує, що дане питання порушувалось стороною обвинувачення в суді апеляційної інстанції, однак суд повною мірою такі доводи прокурора не перевірив та, залишаючи вирок у частині призначеного покарання без зміни, належним чином свого рішення не обґрунтував.

Від учасників судового провадження заперечень на касаційну скаргу прокурора не надходило.

Позиції інших учасників судового провадження

У судовому засіданні прокурор Гошовська Ю.М. підтримала касаційну скаргу прокурора Базярук І.М., просила її задовольнити, а ухвалу апеляційного суду скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Заслухавши суддю-доповідача, з’ясувавши позиції учасників судового провадження, перевіривши наведені в касаційній скарзі доводи та дослідивши матеріали кримінального провадження, колегія суддів дійшла висновку, що касаційна скарга підлягає задоволенню на таких підставах.

Мотиви Суду

Згідно зі ст.433 КПК суд касаційної інстанції перевіряє правильність застосування судами першої та апеляційної інстанцій норм матеріального та процесуального права, правової оцінки обставин і не має права досліджувати докази, встановлювати та визнавати доведеними обставини, що не були встановлені в оскарженому судовому рішенні, вирішувати питання про достовірність того чи іншого доказу.

Відповідно до чч.1, 2 ст.438 КПК підставами для скасування або зміни судових рішень при розгляді справи в суді касаційної інстанції є лише: істотне порушення вимог кримінального процесуального закону; неправильне застосування закону про кримінальну відповідальність; невідповідність призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення та особі засудженого. При вирішенні питання про наявність зазначених у ч.1 цієї статті підстав суд касаційної інстанції має керуватися стст.412—414 КПК.

Висновок суду про доведеність винуватості та кваліфікації дій засудженого Особи 1 за ч.3 ст.185 КК (за епізодом крадіжки майна потерпілої Особи 4), а також засуджених Особи 1, Особи 3 та Особи 2 за ч.3 ст.185 КК (за епізодом крадіжки майна потерпілого Особи 6) у касаційній скарзі прокурора не оспорюється, а тому в касаційному порядку не перевіряється.

Разом з тим у своїй касаційній скарзі прокурор вказує на незаконність та необґрунтованість ухвали апеляційного суду, вважає, що таке рішення постановлено з порушенням матеріального та процесуального законодавства.

Як передбачено ст.2 КПК, завданнями кримінального провадження є захист особи, суспільства та держави від кримінальних правопорушень, охорона прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження, а також забезпечення швидкого, повного та неупередженого розслідування і судового розгляду з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений, жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу і щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Положення ст.17 КПК регламентують, що ніхто не зобов’язаний доводити свою невинуватість у вчиненні кримінального правопорушення і має бути виправданим, якщо сторона обвинувачення не доведе винуватість особи.

Відповідно до ст.22 КПК кримінальне провадження здійснюється на основі змагальності, що передбачає самостійне обстоювання стороною обвинувачення і стороною захисту їхніх правових позицій, прав, свобод і законних інтересів засобами, передбаченими цим кодексом. Сторони кримінального провадження мають рівні права на збирання та подання до суду речей, документів, інших доказів, клопотань, скарг, а також на реалізацію інших процесуальних прав, передбачених цим кодексом.

Стаття 94 КПК передбачає, що суд за своїм внутрішнім переконанням, яке ґрунтується на всебічному, повному й неупередженому дослідженні всіх обставин кримінального провадження, керуючись законом, оцінює кожний доказ з точки зору належності, допустимості, достовірності, а сукупність зібраних доказів — з точки зору достатності та взаємозв’язку для прийняття відповідного процесуального рішення. Жоден доказ не має наперед установленої сили.

Відповідно до вимог ст.370 КПК судове рішення повинно бути законним, обґрунтованим і вмотивованим. Законним є рішення, ухвалене компетентним судом згідно з нормами матеріального права з дотриманням вимог щодо кримінального провадження, передбачених цим кодексом. Обґрунтованим є рішення, ухвалене судом на підставі об’єктивно з’ясованих обставин, які підтверджені доказами, дослідженими під час судового розгляду та оціненими судом відповідно до ст.94 цього кодексу. Вмотивованим є рішення, в якому наведені належні і достатні мотиви та підстави його ухвалення.

Статтею 373 КПК встановлено, що виправдувальний вирок ухвалюється у разі, якщо не доведено, що: вчинено кримінальне правопорушення, в якому обвинувачується особа; кримінальне правопорушення вчинене обвинуваченим; в діянні обвинуваченого є склад кримінального правопорушення. Виправдувальний вирок також ухвалюється при встановленні судом підстав для закриття кримінального провадження, передбачених пп.1, 2 ч.1 ст.284 цього кодексу.

При цьому обвинувальний вирок може бути ухвалений судом лише в тому випадку, коли вина обвинуваченої особи доведена поза розумним сумнівом.

Стандарт доведення поза розумним сумнівом означає, що сукупність обставин, встановлена під час судового розгляду, виключає будь-яке інше розуміння пояснення події, яка є предметом судового розгляду, крім того, що інкримінований злочин був учинений і обвинувачений є винним у склєнні цього злочину.

Тобто, дотримуючись засад змагальності та виконуючи свій професійний обов’язок, передбачений ст.92 КПК, обвинувачення має довести перед судом за допомогою належних, допустимих та достовірних доказів, що існує єдина версія винуватості особи у вчиненні кримінального правопорушення, щодо якого їй пред’явлено обвинувачення.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, суд першої інстанції надав належну оцінку зібраним та дослідженим у кримінальному провадженні доказам, у зв’язку з чим дійшов правильного висновку про недоведеність винуватості Особи 3 та Особи 2 у вчиненні інкримінованого їм кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК (за епізодом крадіжки майна потерпілої Особи 5), поза розумним сумнівом та обґрунтовано виправдав їх з підстав, визначених п.2 ч.1 ст.373 КПК.

Зокрема, місцевим судом було враховано показання обвинувачених Особи 3 та Особи 2, які заперечували свою причетність до крадіжки майна потерпілої Особи 5. Одночасно судом також було взято до уваги показання потерпілої Особи 5, свідків Особи 7, Особи 8, а також досліджено надані стороною обвинувачення протоколи пред’явлення особи для впізнання за фотознімками від 20.03.2017 за участю потерпілої Особи 5 та протоколи пред’явлення особи для впізнання за фотознімками від 17.04.2017 за участю свідка Особи 7.

Дослідивши вищенаведені докази, місцевий суд зазначив, що потерпіла і свідки впізнали Особу 3 та Особу 2 як осіб, які 17.11.2016 лише перебували поблизу будинку Особи 5, а саме проходили повз нього, прямуючи від зупинки громадського транспорту.

Разом з тим, як убачається з вироку, для оцінки показань потерпілої та свідків у ході судового розгляду місцевим судом було досліджено протокол огляду місця події від 17.11.2016 з доданим до нього диском, а також оглянуто наявну на диску інформацію. При цьому за результатами дослідження наявних на технічному носії відеофайлів суд не встановив достатньої кількості підстав, щоб констатувати, що зафіксовані на вказаних фрагментах відео особи є обвинуваченими Особою 3 та Особа 2. Крім того, суд першої інстанції також зазначив, що стороною обвинувачення не надано достатніх даних, які б взагалі підтверджували факт перебування Особи 3 та Особи 2 на території домогосподарства Особи 5 у зазначений в обвинуваченні час.

Ураховуючи вищенаведене, колегія суддів вважає, що суд першої інстанції, виконуючи вимоги стст.85, 86, 94 КПК, зробив ґрунтовний аналіз наявних доказів та дійшов правомірного висновку про те, що сторона обвинувачення не довела поза розумним сумнівом винуватості Особи 3 та Особи 2 у вчиненні інкримінованого їм кримінального правопорушення, передбаченого ч.3 ст.185 КК, за епізодом крадіжки майна потерпілої Особи 5.

Що стосується посилань прокурора на незаконність ухвали апеляційного суду у зв’язку з тим, що суд всупереч вимогам КПК безпідставно відмовив у задоволенні клопотання сторони обвинувачення про повторне дослідження доказів, то колегія суддів вважає за необхідне зазначити наступне.

Відповідно до ч.3 ст.404 КПК за клопотанням учасників судового провадження суд апеляційної інстанції зобов’язаний повторно дослідити обставини, встановлені під час кримінального провадження, за умови, що вони досліджені судом першої інстанції не повністю або з порушеннями, та може дослідити докази, які не досліджувалися судом першої інстанції, виключно якщо про дослідження таких доказів учасники судового провадження заявляли клопотання під час розгляду в суді першої інстанції або якщо вони стали відомі після ухвалення судового рішення, що оскаржується.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, прокурор у прохальній частині своєї апеляційної скарги клопотав про повторне дослідження протоколу огляду місця події від 17.11.2016 з доданим до нього диском, протоколу огляду предметів від 18.11.2016, а також про повторний допит потерпілої Особи 5 та свідка Особи 7.

Вказане клопотання було оголошено в судовому засіданні, при цьому апеляційним судом ставилось на обговорення учасників судового провадження питання про необхідність проведення відповідних процесуальних дій. При цьому як сторона обвинувачення, так і сторона захисту без обмежень у часі мали можливість висловитись з приводу доцільності повторного дослідження доказів, зазначених в апеляційній скарзі (звукозапис судового засідання від 27.04.2021).

За результатом обговорення вимог прокурора, викладених у прохальній частині апеляційної скарги, апеляційний суд відмовив у задоволенні вищезазначеного клопотання, посилаючись на те, що такі докази були предметом дослідження суду першої інстанції, а прокурор належним чином не обґрунтував свого клопотання та не довів наявності підстав для повторного дослідження вказаних письмових доказів та допиту зазначених осіб, як того вимагають положення ст.404 КПК.

Ураховуючи зазначене, колегія суддів дійшла висновку, що доводи прокурора про безпідставну відмову в задоволенні клопотання про повторне дослідження доказів, зазначених в апеляційній скарзі, є необґрунтованими, оскільки процесуальних порушень судом апеляційної інстанції під час касаційного розгляду встановлено не було, а безпосередня наявність клопотання не є підставою для обов’язкового його задоволення.

Аналогічний висновок зробив ВС у постановах від 7.11.2019 у справі №145/972/16-к, 6.02.2020 у справі №159/5741/18, 14.01.2021 у справі №693/1329/18, 8.04.2021 у справі №643/1707/13-к, 7.10.2021 у справі №166/362/19.

Що стосується доводів касаційної скарги прокурора про невідповідність призначеного судом покарання ступеню тяжкості кримінального правопорушення та особам засуджених через м’якість, то колегія суддів вважає їх обґрунтованими, виходячи з наступного.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, місцевий суд, призначаючи Особі 1 покарання, виходив із того, що обвинувачений раніше судимий, вчинив кримінальні правопорушення, які відповідно до ст.12 КК відносяться до категорії тяжких, одружений, має ряд хронічних захворювань, за місцем проживання характеризується задовільно, на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває. Судом було також враховано особу обвинуваченого, конкретні обставини вчинення злочинів, кількість епізодів, вартість викраденого майна, позицію потерпілих, відношення Особи 1 до вчиненого та невизнання ним вини.

Крім того, відповідно до матеріалів справи, суд першої інстанції, призначаючи Особі 3 покарання та звільняючи його від відбування такого покарання з випробуванням, виходив з того, що обвинувачений раніше не судимий, вчинив кримінальне правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК відноситься до категорії тяжких, одружений, має на утриманні двох малолітніх дітей, працевлаштований, за місцем проживання характеризується задовільно, на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває, повністю відшкодував потерпілому Особі 6 завдану шкоду. Судом було також ураховано особу обвинуваченого, конкретні обставини вчинення злочину, вартість викраденого майна та позицію потерпілого, який при вирішенні питання щодо призначення покарання поклався на розсуд суду і зазначив про відсутність претензій до обвинуваченого.

Одночасно, як видно з матеріалів кримінального провадження, місцевий суд, призначаючи Особі 2 покарання та звільняючи його від відбування такого покарання з випробуванням, виходив із того, що обвинувачений раніше судимий, вчинив кримінальне правопорушення, яке відповідно до ст.12 КК відноситься до категорії тяжких, за місцем проживання характеризується задовільно, перебуває у фактичних шлюбних відносинах, працевлаштований, має на утриманні малолітню дитину, на обліку в лікарів нарколога та психіатра не перебуває. Крім того, судом було враховано особу обвинуваченого, конкретні обставини вчинення злочину, вартість викраденого майна, відношення Особи 2 до вчиненого, а також позицію потерпілого, який при вирішенні питання про призначення покарання поклався на розсуд суду і зазначив про відсутність претензій до обвинуваченого.

Обставинами, які пом’якшують покарання обвинуваченим Особі 1, Особі 3 та Особі 2, за епізодом крадіжки майна потерпілого Особи 6 судом визнано добровільне відшкодування завданого збитку. Обставин, які обтяжують покарання обвинуваченим, у ході судового розгляду судом не встановлено.

Апеляційний суд, залишаючи апеляційні скарги прокурора Тищенка В.О. та захисника Сорокопуда М.О. в інтересах обвинуваченого Особи 1 без задоволення, а вирок місцевого суду без зміни, урахувавши характер і ступінь тяжкості кримінальних правопорушень, сукупність усіх обставин їх вчинення, дані про осіб обвинувачених, наявність обставин, які пом’якшують покарання, та відсутність обставин, що його обтяжують, погодився з висновком місцевого суду про наявність усіх підстав для призначення Особі 1, Особі 3 та Особі 2 покарання в межах, наближених до мінімальних, передбачених санкцією ч.3 ст.185 КК. При цьому апеляційний суд також погодився з висновками місцевого суду про те, що застосування в даному випадку інституту звільнення від відбування покарання з випробуванням відповідатиме принципам законності та справедливості покарання, а тому звільнення Особи 3 та Особи 2 від призначеного покарання на підставі ст.75 КК та встановлення іспитового строку є достатнім і необхідним для виправлення останніх.

Однак із такою позицією апеляційного суду колегія суддів не погоджується, виходячи з наступного.

Відповідно до стст.50, 65 КК особі, яка вчинила злочин, має бути призначене покарання, необхідне і достатнє для її виправлення та попередження нових злочинів. Суд, призначаючи покарання, зобов’язаний врахувати ступінь тяжкості вчиненого злочину, дані про особу винного та обставини, що пом’якшують і обтяжують покарання. При цьому покарання має на меті не тільки кару, а й виправлення засуджених, а також запобігання вчиненню нових злочинів як засудженими, так і іншими особами, та не має на меті завдати фізичних страждань або принизити людську гідність.

Виходячи з принципів співмірності й індивідуалізації таке покарання за своїм видом та розміром має бути адекватним (відповідним) характеру вчинених дій, їх небезпечності та даним про особу винного. При виборі заходу примусу мають значення й повинні братися до уваги обставини, які його пом’якшують та обтяжують.

Як убачається з матеріалів кримінального провадження, місцевий суд, призначаючи обвинуваченим Особі 1, Особі 2 та Особі 3 покарання, яке є наближеним до мінімального покарання, передбаченого санкцією ч.3 ст.185 КК, хоча у вироку і послався, однак, на переконання Суду, належним чином не врахував тяжкості вчинених кримінальних правопорушень, які відповідно до норм кримінального закону відносяться до категорії тяжких, конкретних обставин вчинення злочинів, зокрема і того, що протиправні дії обвинувачені вчинили з прямим умислом, вартості викраденого майна, а також залишив поза увагою дані про осіб обвинувачених, зокрема те, що вони щиро не розкаялись.

При цьому колегія суддів також вважає, що судом під час вирішення питання щодо розміру призначеного покарання не було надано відповідної правової оцінки тому факту, що Особа 1 та Особа 2 раніше притягувались до кримінальної відповідальності за вчинення тяжких та особливо тяжких кримінальних правопорушень, однак через незначний проміжок часу, після того, як відбули покарання, належних висновків для себе не зробили, не стали на шлях виправлення та знову вчинили корисливі злочини.

Разом з тим колегія суддів не погоджується з висновками місцевого суду щодо визнання обвинуваченим Особі 1 та Особі 2 обставиною, яка пом’якшує покарання, за епізодом крадіжки майна потерпілого Особи 6, добровільне відшкодування шкоди, оскільки, як убачається з вироку, завдану кримінальним правопорушенням матеріальну шкоду потерпілому відшкодував лише обвинувачений Особа 3.

З огляду на викладене та з урахуванням того, що мінімальна межа покарання, передбаченого санкцією ч.3 ст.185 КК, становить 3 роки, колегія суддів вважає, що призначення Особі 1, Особі 2 та Особі 3 покарання у вигляді позбавлення волі на 3 роки 8 місяців, 3 роки 6 місяців та 3 роки 3 місяці відповідно в даному випадку є необґрунтованим і недостатнім для виправлення засуджених і попередження вчинення ними нових злочинів та явно несправедливим через м’якість.

Водночас, на переконання колегії суддів, апеляційний суд, переглядаючи вирок місцевого суду в частині призначеного обвинуваченим покарання, на порушення вимог ст.419 КПК не надав належної правової оцінки доводам, викладеним в апеляційній скарзі прокурора.

Крім того, ВС також не погоджується з висновками судів попередніх інстанцій щодо можливості застосування до обвинувачених Особи 2 та Особи 3 положень ст.75 КК з огляду на таке.

Згідно з ч.1 ст.75 КК, якщо суд, крім випадків засудження за корупційний злочин, при призначенні покарання у вигляді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше 5 років, враховуючи тяжкість злочину, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

При цьому суд при вирішенні зазначеного питання має належним чином дослідити й оцінити всі обставини, які мають значення для справи.

Як убачається з вироку, місцевий суд, звільняючи обвинувачених Особу 2 та Особу 3 від відбування призначеного покарання з випробуванням, лише формально зазначив про можливість застосування положень ст.75 КК, не підкріпивши своїх висновків належними підставами та обґрунтуванням, як того вимагають норми кримінального закону.

Апеляційний суд, переглядаючи вирок у порядку апеляційної процедури, вищевказаних порушень не усунув.

Так, погодившись із рішенням місцевого суду в частині звільнення обвинувачених Особи 2 та Особи 3 від відбування покарання з випробуванням, суд апеляційної інстанції повною мірою обставини, зазначені у вироку, не перевірив, а також залишив поза увагою доводи прокурора щодо безпідставності застосування положень ст.75 КК, а прийнятого рішення належним чином не мотивував.

Колегія суддів уважає, що застосування в даному випадку інституту звільнення від відбування покарання з випробуванням не відповідає принципам законності та справедливості покарання, а тому звільнення засуджених Особи 2 та Особи 3 від призначеного покарання на підставі ст.75 КК з установленням іспитового строку не є достатнім і необхідним для виправлення останніх.

Таким чином, ухвалу апеляційного суду не можна визнати законною, обґрунтованою і вмотивованою, оскільки її постановлено з істотним порушенням вимог кримінального процесуального закону, що відповідно до вимог п.1 ч.1 ст.438 КПК є підставою для скасування такого рішення.

З урахуванням наведеного касаційна скарга прокурора підлягає задоволенню, а ухвала апеляційного суду — скасуванню з призначенням нового розгляду в суді апеляційної інстанції, під час якого суд повинен ретельно, використовуючи усі процесуальні можливості та дотримуючись положень процесуального закону, перевірити доводи апеляційної скарги та ухвалити законне й обґрунтоване рішення.

При цьому колегія суддів звертає увагу на те, що звільнення засуджених Особи 2 та Особи 3 від відбування покарання з випробуванням на підставі положень ст.75 КК за обставин, установлених судом, слід вважати безпідставним.

Керуючись стст.433, 434, 436, 438, 441, 442 КПК, ВС

УХВАЛИВ:

Касаційну скаргу прокурора Базярук Інни Миколаївни задовольнити.

Ухвалу Рівненського апеляційного суду від 27.04.2021 щодо Особи 1, Особи 2 та Особи 3 скасувати та призначити новий розгляд у суді апеляційної інстанції.

Постанова набирає законної сили з моменту проголошення, є остаточною й оскарженню не підлягає.