Закон і Бізнес


Якщо один у полі — воїн

Не вірити на слово та зробити ВС верховним не лише за назвою — кредо новообраного очільника


У відкритому голосуванні судді виявилися більш одностайними, ніж у таємному.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
ВІКТОРІЯ ЯКУША
4011

Поки загалом у судовій владі панує хаос, а майбутнє видається розмитим, у найвищій інстанції вирішили дотримуватися традицій та довіряти випробуваним.


«Самотня» ініціатива

У Касаційному господарському суді відбулися збори суддів. Серед питань порядку денного було обрання керманича установи.

У ході вільного висування бажання бути обраним на адміністративну посаду виявив лише один кандидат. Із 43 суддів на зборах були присутні 40. У результаті таємного голосування (33 «за») головою КГС на другий термін поспіль було обрано суддю з 29-річним досвідом Богдана Львова. 7 суддів не підтримали жодного кандидата. Нового керівника обрано на 4 роки.

У лічильній комісії, яку обрали під час зборів, з 5 суддів більшість склали чоловіки. При цьому Б.Львов жартома зазначив, що в цьому питанні не вийшло зберегти гендерну рівність та додав: «Сподіваюсь, що чоловіки теж вміють рахувати».

Плани на майбутнє

Б.Львов виступив перед колегами з «передвиборчою» промовою. Кандидат зазначив, що за всі роки його досвіду служіння Феміді українські суди весь час перебували в стадії реформування: три- чи чотириланкова інстанційність; бути військовим судам чи не бути; чи створювати адміністративні суди; чи потрібна спеціалізація суддів та судів взагалі; реформування Верховного Суду України і т д. Б.Львов зазначив, що в питанні судоустрою він є прихильником досвіду найбільш розвинених країн, які не проводять зміни у власних системах заради змін, а змінюють лише те, що неефективно працює.

«На мій погляд, постійні зміни не лише перешкоджають доступу громадян до правосуддя, а й змінюють стратегічний напрям роботи суддів. Замість того щоб укладатися в якість судових рішень, судді витрачають час, щоб боротися за виживання. Це дуже неправильно з державницької точки зору», — зауважив Б.Львов. Також суддя наголосив на тому, що вже не готовий будь-кому довіряти лише на слово, але готовий відстоювати спільні інтереси суддів, доводити право на існування внаслідок ефективності спеціалізованих судів та зокрема господарської юрисдикції.

«І сьогодні перед Верховним Судом стоїть чимало викликів. ВС має бути верховним не лише за назвою. Якщо влада дійсно хоче побудувати правову державу, окремим її представникам потрібно особисто виражати повагу до суду», — зазначив Б.Львов.

Вітання з попередженням

Присутня на зборах Голова ВС Валентина Данішевська привітала Б.Львова з повторним обранням на посаду, однак попередила про необхідність підготовки протягом наступних 4 років перебування на посаді гідної заміни. Адже за нинішнім законодавством бути обраним на адміністративну посаду можна не більше двох строків поспіль.

«Я щаслива, що в КГС не виникло альтернативи. Це означає, що Богдан Юрійович на своєму місці. Не думаю, що протягом його наступної каденції йому вдасться догодити кожному, але ключове його завдання — це зміцнення авторитету ВС, боронити незалежність суду, а до 2025 року в КГС має з’явитися новий лідер, який змінить вас на цій посаді», — прокоментувала обрання В.Данішевська.

Крім цього, на зборах суддів визначились із кандидатами на обрання делегатами на позачерговий ХІХ з’їзд суддів від КГС. Ними стали Юрій Власов, Єгор Краснов і Володимир Погребняк. Хоча особливого суперництва за право представляти «господарників» на форумі також не було. Адже, напевне, судді вже думками в передноворічних турботах, до переліку яких дводенне засідання явно не входить.