Закон і Бізнес


Утрачається все!


.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
3089

На чергове засідання члени Ради суддів зібралися в Ужгороді. До порядку денного було внесено 7 питань. Серед основних — здійснення адміністративних повноважень у разі відсторонення судді, особливості обліку робочого часу, заохочення.


При розгляді питання щодо здійснення адміністративних повноважень у разі відсторонення судді від здійснення правосуддя Б.Моніч запропонував змінити попередню позицію РСУ. У разі тимчасового відсторонення незалежно від підстав суддя позбавляється статусу голови або заступника голови. Він не одержуватиме відповідних доплат і надбавок.

Перебування на адмінпосаді відновлюється з наступного дня після закінчення строку відсторонення. Але загальний строк перебування на адмінпосаді не підлягає продовженню. Водночас відсторонений суддя має право виконувати повноваження голови суду або заступника в порядку, визначеному законом.

Раніше із цього приводу РСУ висловлювала позицію щодо одного випадку. Нова позиція полягає в тому, що в разі прийняття Вищою радою правосуддя рішення про відсторонення судді сумнівною виглядає можливість продовжувати виконувати обов’язки голови суду чи заступника.

Однак член РСУ Тетяна Гребенюк зазначила, що це виключна компетенція зборів суддів. Тому немає невідкладних підстав, за яких рада має перебирати на себе ці повноваження. Таку позицію підтримали й деякі інші члени РСУ.

Натомість Б. Моніч наголосив: «Дуже б хотілося, щоб ми нарешті дійшли до такого рівня нашого саморозвитку, коли будь-яка особа, яку відстороняють від здійснення правосуддя, сама приймала рішення скласти повноваження. Ці питання не повинна підказувати РСУ. І навіть у разі виникнення ситуації щодо відсторонення збори мають негайно ставити на розгляд питання про дострокове припинення повноважень».

Зрештою за результатами голосування члени РСУ затвердили проект рішення. Про інші її рішення читайте в наступному числі «ЗіБ».