Закон і Бізнес


Про повторний допит свідків


.

№48 (1554) 27.11—03.12.2021
7484

Суд апеляційної інстанції зобов’язаний повторно дослідити обставини, встановлені під час кримінального провадження, за умови, що вони досліджені судом першої інстанції не повністю або з порушеннями.


Про це нагадав Касаційний кримінального суд, переглядаючи рішення у справі №665/1685/17.

В ній особа була виправдана за вчинення злочину, передбаченого ч.1 ст.289 Кримінального кодексу. Однак прокурор подав касацію, стверджуючи, що суд апеляційної інстанції, зокрема, безпідставно відмовлено в задоволенні клопотання прокурора про повторний допит свідків. 

ККС зауважив, що апеляційний суд обмежився тільки аналізом доказів, досліджених судом першої інстанції, і його висновків. Натомість, з урахуванням того, що прокурор, оскаржуючи виправдувальний вирок, посилався в апеляційній скарзі на неповноту розгляду та помилкову оцінку доказів і просив скасувати виправдувальний вирок, суд апеляційної інстанції, з метою забезпечення реалізації стороною обвинувачення права на апеляційне оскарження мав створити необхідні для цього умови, у тому числі шляхом повторного дослідження доказів.

Частина 4 ст.96 Кримінального процесуального кодексу передбачає, що свідок може бути допитаний щодо попередніх показань, які не узгоджуються із його показаннями. Таким чином, на відміну від заборони, що міститься у ч.6 ст.95 КПК, використовувати надані під час досудового розслідування показання на доведення винуватості, такі показання є допустимими і належними для з’ясування достовірності показань, які особа надає під час судового розгляду.