Закон і Бізнес


Щеплення на папері,

або Що загрожує за фейкові Covid-сертифікати лікарям і громадянам


.

№47 (1553) 20.11—26.11.2021
Крістіна КОЛЬЧИНСЬКА, адвокат, радник GOLAW
6940
6940

Небажання вакцинуватися та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів у сукупності призвели до розвитку нового різновиду кримінальних правопорушень, пов’язаних із підробленням Covid-сертифікатів. Розглянемо, чим це загрожує сьогодні й чого очікувати вже невдовзі.


За ознаками підроблення

Наразі вказані протиправні дії знаходяться під особливою увагою правоохоронних органів. За даними Нацполіції, в Україні відкрито понад 1000 кримінальних проваджень щодо підробки документів про Covid-вакцинацію, більше сотні обвинувальних актів відправлено до суду.

Утім, зарано говорити про судову практику притягнення до кримінальної відповідальності за підробку Covid-сертифікатів. Реєстр містить лише кілька відповідних вироків, винесених, зокрема, Жовківським районним судом Львівської області. Та й на них орієнтуватися не слід, адже обвинувачені повністю визнали свою вину та відбулися штрафом у розмірі 850 грн.

У цих випадках йшлося про самостійну підробку на комп’ютері паперових Covid-сертифікатів та використання їх під час перетину кордону. За таких обставин дії правопорушників були кваліфіковані за ч.1 ст.358 (підробка офіційного документа, який надає права або звільняє від обов’язків) та ч.4 ст.358 (використання завідомо підробленого документа) Кримінального кодексу.

Загалом відповідальність за підроблення офіційного документа, до якого відноситься й Covid-сертифікат, може сягати штрафу в розмірі 17 тис. грн. або арешту до 6 місяців, або обмеження волі на строк до 2 років. За використання завідомо підробленого сертифіката про вакцинацію особу може бути оштрафовано на суму до 850 грн. або арештовано на строк до 6 місяців, або обмежено волю до 2 років.

Кримінальний проступок у вигляді підроблення сертифікату вважатиметься закінченим з моменту його виготовлення з метою використання або збуту. Таке правопорушення як використання підробленого сертифіката буде закінченим з моменту його пред’явлення, наприклад, під час перетину кордону для уникнення самоізоляції на території України. Те саме стосується підроблення та використання негативних тестів.

Виявити «саморобні» сертифікати та результати тестів досить легко. Адже наразі вони містять QR-коди, за допомогою яких можливо перевірити дійсність інформації, що в них зазначена. З огляду на це набули популярності схеми отримання сфальсифікованих результатів негативного тестування та Covid-сертифікатів через медичні лабораторії та лікарів.

Медики поспішають «на допомогу»

Виготовлення медичними лабораторіями підроблених негативних результатів тестування, тобто без фактичного відбору матеріалів для дослідження, набуло великої популярності, зокрема у сфері туризму. Так, з метою уникнення ризику невиїзду закордон особи замовляють негативні результати тестування. У такому разі дії працівників медичних лабораторій можуть бути кваліфіковані за ч.2 ст.358 КК та тягнути відповідальність у вигляді штрафу розміром до 34 тис. грн. або арешту на строк до 6 місяців, або обмеження волі до 3 років.

Окрім того, кримінальні провадження щодо розслідування описаних схем відкриваються правоохоронцями за ст.325 КК (порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним хворобам та масовим отруєнням). Утім, видається сумнівною можливість притягнення до відповідальності за згаданою статтею через необхідність доведення такої обов’язкової складової об’єктивної сторони злочину як причинний зв’язок між допущеними порушеннями та наслідком у вигляді реальної загрози поширення або зараження Covid-19.

Дещо інакше правоохоронці кваліфікують дії лікарів з виготовлення довідок про відсутність Covid-19 без проведення тестів. Так, сімейного лікаря було віднесено до службових осіб. Відповідно його дії кваліфіковано як складання, видача службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів (ч.1 ст.366 КК). Крім того, оскільки лікар отримав неправомірну вигоду за складання та видачу підробленої довідки, його дії було також кваліфіковано за ч. 1 ст. 368 КК. На підставі угоди про визнання винуватості Павлоградський міськрайонний суд Дніпропетровської виніс вирок та призначив лікарю покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у вигляді штрафу в розмірі 34 тис. грн. з позбавленням права займатися діяльністю, пов’язаною із видачею довідок щодо наявності/відсутності антигену SARS-CoV2 строком на 1 рік.

З огляду на фабулу справи, є підстави сумніватися в допустимості доказів, зібраних під час розслідування. Це, зокрема, пов’язано з ознаками провокації лікаря на вчинення правопорушення. За відсутності визнання лікарем винуватості, можна було б розраховувати на інший результат розгляду справи.

Що стосується внесення лікарями, які мають відповідний доступ, неправдивих відомостей у реєстр електронної системи охорони здоров᾽я, що в подальшому дає змогу згенерувати сертифікат про вакцинацію в додатку «Дія», це може кваліфікуватися за ст.362 КК. Вона передбачає санкцію у вигляді штрафу до 68 тис. грн. або виправних робіт на строк до 2 років. Якщо такі дії було вчинено повторно або за попередньою змовою групою осіб, то правопорушникам загрожує позбавлення волі на строк до 6 років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років.

Таким чином, кримінальне переслідування за підробку і використання завідомо сфальсифікованих Covid-сертифікатів та результатів ПЛР-тестування відповідно до чинного на даний час законодавства ведеться за статтями 358, 362, 366 (у сукупності зі ст.368) та навіть за ст.325 КК.

Посилюючи відповідальність

Зважаючи на гостроту проблеми, Верховною Радою прийнято за основу проект «Про встановлення відповідальності за підробку документів, що стосуються проведення профілактичних щеплень (№6084). Кримінальний кодекс пропонується доповнити окремою ст.3213, що передбачає відповідальність за:

• використання особою завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб — у вигляді штрафу від 17000 до 34000 грн. або обмеження волі на строк до 2 років;

• унесення медичним працівником завідомо неправдивих відомостей до відповідної медичної документації щодо проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб — у вигляді штрафу від 34000 68000 грн. або позбавлення волі на строк до 2 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк від 1 до 3 років;

• виготовлення з метою збуту, збут підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень проти особливо небезпечних інфекційних хвороб — у вигляді штрафу від 85000 до 170000 грн. або позбавленням волі на строк до 3 років.

Тим самим законодавець робить спробу виокремити кримінальні провадження щодо порушення у сфері підроблення Covid-сертифікатів та результатів ПЛР-тестування в одній статті та значно підвищити рівень відповідальності. По суті, перелік та ознаки дій, що спричиняють кримінальну відповідальність у цій сфері, не зміняться.