Закон і Бізнес


35 закритих вікон

Очільник КЦС розповів, якими бачить спеціалізацію суду та новий склад палат


Не всі судді КЦС у захваті від форми протестного голосування й хотіли б у майбутньому це змінити.

№47 (1553) 20.11—26.11.2021
АНАСТАСІЯ КУЛІШ
4016

Борис Гулько спростував інформацію, що має намір розпустити третю палату Касаційного цивільного суду. Водночас він повідомив, що скорочень «верховникам» не уникнути. Також голова суду, обраний на цю посаду повторно, прогнозує, що позачерговий XIX з’їзд суддів у грудні може не відбутися.


Найкраще представлення

На своїх зборах «верховники» з КЦС обирали нового голову, а також делегатів на позачерговий XIX з’їзд. Процедурні голосування здійснювали картками. «Прізвище збігається з вашим прізвищем у паспорті?» — жартувала головуюча на зборах Ольга Ступак. «Чи збігається воно з вашим прізвищем у закордонному паспорті?» — підхопили жарт судді ВС, які сиділи поруч.

Тим часом Б.Гулько повідомив колег, що один із секретарів судових палат КЦС подав заяву про відставку. Оскільки заступника голови можна обирати лише із числа секретарів палат, є сенс на найближчих зборах визначитися з кандидатурою на керівну посаду.

Голову КЦС обирали з-поміж двох кандидатур — Б.Гулька та Андрія Калараша. Останнього запропонувала Олена Ситнік.

«Ми живемо в непростий швидкоплинний час змін. Змінюється навколишнє середовище, наші умови життя, законодавство, змінюються умови, у тому числі й ставлення суспільства до суду, до влади, змінюються стандарти. Змінними є і загальнолюдські принципи — людяності, взаємодопомоги, взаєморозуміння, справедливості, ну і, напевне, принципи верховенства права. І сама організація діяльності суду також потребує оновлення і змін. Протягом 7 років, з весни 2014 року на чолі спочатку Вищого спеціалізованого суду, а потім КЦС стояв Б.Гулько. Треба подякувати йому за це, оскільки організаційна робота забирає багато часу, нервів, здоров’я та зусиль. Разом з тим на часі питання оновлення керівного складу суду», — зазначила суддя.

Мовляв, «необхідно відкрити вікно для свіжого повітря». Мовляв, голова суду — не вищий над нижчими, а перший серед рівних. І як перший він має нести підвищену відповідальність. «Тобто керування — це не про права, а про відповідальність», — агітувала суддя за свого кандидата. А для поступального руху вперед постала необхідність у зміні керівника. Якщо ж цього не зробити самим, існує велика ймовірність негараздів. «Це можуть зробити за нас і без нас із урахуванням того, які виклики перед суддями ставить суспільство».

Також суддя звернула увагу колег, що А.Калараш посідає друге місце в палаті за кількістю розглянутих справ. «Це найкраще представлення на посаду, яке ми чули», — відзначила виступ колеги О.Ступак.

Спеціалізація і склад палат

«Керівника судять не по тому, наскільки він людяний, а по тому, як працює інституція, — розпочав свою промову Б.Гулько. — 4 роки тому, коли я обирався на дану посаду, я мало говорив. Тепер так само, ключове, з-поміж того, що обіцяю, — так само належно виконувати обов’язки голови. А головним завданням залишається забезпечення єдності і сталості судової практики ВС», — відзначив доповідач.

Очільник КЦС зазначав, що, спілкуючись із колегами, хотів знати одне — де він як голова суду недопрацював. «У нас виникло питання необхідності «переформатування» кількісного складу палат. Саме палат, а не колегій. Неправда, що я маю намір ліквідувати третю палату. Я спільно з вами домагався, аби її сформувати, і палата працювала успішно», — спростував закиди керівник.

Б.Гулько наголосив на необхідності формування двоскладового складу палат, з двома колегіями. На його думку, це уможливить налагодити комунікацію між головуючими й суддями, які працюють у колегії.

Принагідно очільник суду повідомив про завершення будівельних робіт. Й у січні 2022 року КЦС повинен розпочати роботу вже в лівому крилі будівлі. А в ту частину будівлі, де зараз розташувалися «цивілісти», перемістяться судді Касаційного кримінального суду.

Також перед новим майбутнім головою постало питання спеціалізації суду. «Розпочати її важливо зі складних справ або справ, щодо яких існують різні правові позиції ВС. Пропоную розпочати з проваджень, пов’язаних з утриманням і вихованням дітей. Ви знаєте, наскільки це складна категорія спорів. Проте лише збори можуть визначити, уводити спеціалізацію чи ні», — наголосив Б.Гулько.

Він гарантував «верховникам» ротацію кожні 2—3 роки, відповідно до європейських стандартів. Мовляв, не варто боятися того, що одні й ті самі колегії та судді розглядатимуть справи однієї категорії. «Разом з тим ми прогнозуємо, що в нас збільшиться кількість справ, пов’язаних із земельними правовідносинами», — зазначив голова КЦС.

Скорочення не уникнути

Позаяк після доповіді голови ніхто з «верховників» не виявив бажання задати йому питання, О.Ступак поцікавилась, як кандидат бачить вирішення нагальної проблеми — скорочення апарату, збільшення на нього навантаження, запровадження аналітичного напряму.

«На мою думку, питання перелицювання штатного розпису, посилення роботи «бойових» підрозділів, як-от офіс судді та управління автоматизованого розподілу, а також управлінь, що забезпечують роботу щодо розгляду справ, є слушним. Але є застереження. Ми маємо розуміти, що для цього потрібна комунікація із суддями з касаційних адміністративного й господарського судів. Бо найбільше нарікань щодо штатного розпису надходило саме звідти», — пояснив Б.Гулько.

Він зазначив, що апарат має бути більш мобільним. «Особисто я не вважаю, що в кожному офісі має бути секретар судового засідання. Одного можна об’єднати на два офіси, разом з тим можна ввести посаду наукового консультанта. Але будемо відвертими: щоб ми не робили, нас очікує скорочення штату. Адже ми розпочинали роботу із залишком на рік 51 тис. справ, а сьогодні це 8 тис. справ», — висловив своє бачення голова КЦС.

Очільник суду наголосив, що завдання, які стояли перед ВС у складі майже 200 суддів, він уже виконав. Тож як би «верховники» не бажали додати людей, вони мають враховувати і цю об’єктивну причину.

Не знайомі «верховники»

Натомість А.Калараш пропонував своїм «виборцям» інший шлях — ділову і прозору комунікацію з головою. «Це альтернативна форма — принцип круглого столу. Де я як керівник до того, як ухвалювати рішення, маю заслухати кожного», — зазначав кандидат.

Стосовно ж апарату суддя висловив зауваження, що нині, коли частина співробітників хворіє, немає можливості запропонувати їм заміну. Мовляв, члени апарату мають проходити кваліфікаційні оцінювання.

«У нас потужний міцний колектив, але наразі він не згуртований. Чимало суддів навіть не знають одне одного. А я хочу, аби ми щодня від щирого серця бажали одне одному доброго ранку», — наголосив А.Калараш.

«Для мене було здивуванням почути, що колеги не знають одне одного», — прокоментувала одну з тез кандидата О.Ступак.

Утім решта суддів КЦС не охоче брали слово на підтримку свого кандидата: «Вас лякає присутність ЗМІ, чи то просто понеділок — важкий день? Зараз ми обираємо очільника всієї юрисдикції», — закликала до активності колег О.Ступак.

Волевиявлення «верховників» традиційно відбувалося таємно. Перед голосуванням членам ВС укотре нагадали, що голосування протестне. Тобто кандидатів, яких не підтримують, потрібно викреслити з бюлетеня, залишивши того, за кого хочуть віддати голос. Коли оголосили результати, виявилося, що один з бюлетенів хтось усе ж зіпсував, і «верховники» не стримали посмішок.

Напевне, сумно було тільки А.Каларашу, якого підтримали тільки 6 колег (разом з ним). Натомість решта 35 вирішили не міняти коней на переправі, тобто під час судової реформи.

Песимістичні прогнози

Впоралися судді й з визначенням делегатів на позачерговий з’їзд. Ними стали Владислав Шипович (перша), Сергій Бурлаков (друга) та Дмитро Гудима (третя палата).

«Наскільки мені відомо, кожен із претендентів до складу Вищої ради правосуддя має отримати рекомендацію від етичної ради. Проте з огляду на те, як нині триває робота ЕР і комісії щодо відбору до Вищої кваліфікаційної комісії суддів, виникають сумніви, чи встигнуть вони на цю дату, як того вимагає інший закон щодо проведення з’їзду», — висловив свої застереження Б.Гулько.

Як повідомляв «ЗіБ», у березні закінчиться строк повноважень у двох членів ВРП. І саме заради цього скликається з’їзд.

Очільник КЦС пояснював, що з’їзд — то дороге задоволення для держави, тому прийнято рішення обирати відразу 4 членів ВРП. Проте, якщо процедура надання рекомендацій ЕР дійсно не буде пройдена, з’їзд перенесуть на іншу дату, проте не пізніше березня, озвучив свої прогнози Б.Гулько.

P.S. За наявною в «ЗіБ» інформацією, Рада суддів не ухвалювала рішення щодо обрання на з’їзді саме 4 членів ВРП з прицілом на кінець 2022 року. Як підтвердили в організаційному комітеті, ідеться про обрання саме двох членів Ради.