Закон і Бізнес


За крок до ювілею

Унікальні продукти та міжнародне визнання — підсумки святкового засідання Ради адвокатів України


Пандемія не завадила НААУ розробляти нові проекти, правда в іншому вигляді. Торік навіть церемонія нагородження відбулася онлайн.

№47 (1553) 20.11—26.11.2021
ТИМОФІЙ МИХАЛКОВ
3142

Відбулося святкове засідання Ради адвокатів України, присвячене 9-ій річниці створення Національної асоціації адвокатів України. НААУ оцінювала багаторічні досягнення та приймала вітання від тих, хто розпочав свій трудовий шлях з адвокатури.


Конкурентні проекти

Як наголосила голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова, за ці роки практичний досвід розбудови інституту адвокатури й напрацювання за окремими проектами стали об’єктом інтересу багатьох асоціацій адвокатів світу. Асоціація готова передавати цей досвід іноземним колегам.

Зокрема, інтерес викликають такі продукти НААУ, як Єдиний реєстр адвокатів — потужна, захищена база всіх адвокатів України з відкритою інформацією про статус адвоката, його досвід, дані його стажистів і помічників; у разі наявності — про дисциплінарні стягнення.

Також викликає зацікавленість такий проект, як Вища школа адвокатури. Це інституція, створена РАУ для підвищення адвокатами кваліфікації. ВША організована як сучасний навчальний заклад з величезним вибором курсів, форм навчання й тем семінарів.

Принцип самоврядності передбачає, що й ревізійні повноваження виконують органи адвокатури. Їх обирають адвокати з числа колег, досвідчених професіоналів, яким довіряють у регіонах, яким довіряє з’їзд як найвищий орган адвокатського самоврядування.

«Ця система відкалібрована, побудована за принципом стримувань і противаг, є абсолютно прозорою та підзвітною. Такі процедури, як регіональні конференції та національні з’їзди, яких відбулося 5 за 9 років (прийнято 190 рішень), дають можливість для реальної оцінки стану справ в адвокатурі та для оновлення кадрового складу органів адвокатського самоврядування, які, і це гарна новина, стають більш молодими», — зазначила Л.Ізовітова.

Представництво у світі

НААУ з моменту заснування розпочала взаємодію з адвокатурами Німеччини, Іспанії, Франції, Італії, Великої Британії, Литви, Грузії, Казахстану, Білорусі. Асоціація стала спостерігачем у найбільшій організації адвокатів у Європі — ССВЕ, яка представляє понад мільйон адвокатів зі Старого світу, та є стороною меморандуму ССВЕ про взаємне визнання підвищення кваліфікації в Європі, що дає адвокатам можливість брати участь в єдиному європейському просторі професійної освіти, який сформований цим меморандумом і поширюється на понад 45 країн.

Окрім того, НААУ підтримує системні контакти з IBA — Міжнародною асоціацією юристів, яка працює з 1947 року і наразі об’єднує понад 200 асоціацій юристів по всьому світу та понад 80 000 індивідуальних членів. Ця організація має спеціальний консультативний статус у Генеральній Асамблеї ООН та Економічній і соціальній раді ООН.

«Завдяки нашому потужному партнеру ми маємо можливість на глобальному рівні привертати увагу до проблем захисту прав адвокатів, доступу громадян до правосуддя в Україні тощо», — зазначила Л.Ізовітова.

Також НААУ систематично працює з Міжнародною комісією юристів, завдяки якій українські адвокати отримують доступ до глобальних дискусійних майданчиків з тематики захисту професійних прав адвокатів під егідою цієї організації.

Вітання від «своїх»

З 9-ю річницею створення НААУ привітали представники влади, партнери та колеги. Чимало з них вийшли саме з лав адвокатури.

Від депутатського корпусу Верховної Ради адвокатську спільноту привітали представники парламентських комітетів Сергій Іонушас, Валерій Божик та Галина Янченко. Також привітання надійшли від в.о. голови Вищої ради правосуддя Олексія Маловацького та члена ВРП Павла Гречківського.

«Я не підтримую позиції, що держава має реформувати адвокатуру. Адвокатура сама має визначатися з тим, як себе реформувати. У цьому була основна мета закону 2012 року про адвокатське самоуправління. Перед цим нас намагався реформувати то Мін’юст, то інші. Ми маємо великі виклики. Але я вважаю, що ми з ними справимось, як і до того», — зазначив О.Маловацький.

Президент Нотаріальної палати України Володимир Марченко відзначив високий рівень саморегулювання НААУ та висловив готовність до співпраці й надалі.

Також НААУ привітали голова Касаційного господарського суду Богдан Львов, голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко, суддя Конституційного Суду Галина Юровська, голова Ради суддів Богдан Моніч та ін. поважні особи.