Закон і Бізнес


Не вимикати, живуть люди!


.

№47 (1553) 20.11—26.11.2021
3498

Наближення морозів та непрогнозована ситуація із постачанням енергоносіїв підштовхнуло нардепів подбати про виборців. Щоправда, у традиційний для себе спосіб заборон та покарань.


Проект «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№6309) має на меті встановити відповідальність за посягання на функціонування критично важливих об’єктів інфраструктури.

Відповідний перелік можна знайти у постанові КМ «Деякі питання об’єктів критичної інфраструктури» від 9.10.2020 №1109. Тож якщо колеги авторів підтримають цю ідею, кримінально-караним стане відключення або обмеження енергопостачання, зокрема, Інтернет-провайдерів та операторів мобільного зв’язку, підприємств комунальної сфери, медичних закладів, транспорту і навіть деяких виробництв. 

Нова ст.270-2 КК передбачає, що за умисні дії з відключення цих об’єктів, які призвели до припинення або порушення технологічних циклів загрожує штраф від 85 до 170 тис. грн. з позбавленням права обіймати певні посади на строк до року або без такого.

Якщо ж це загрожувало загибеллю людей, заподіяло шкоду здоров'ю потерпілого чи призвело до аварії, це однозначно потягне на позбавлення волі на строк від 3 до 6 років. А у разі загибелі людей — від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.

Натомість, скажімо, школи і дитячі садки можна залишати без світла та тепла. І за цією статтею винних у неосвіченості молоді карати не будуть.