Закон і Бізнес


Гроші йдуть не туди!


.

№47 (1553) 20.11—26.11.2021
3357

Якщо гроші й приходять за пацієнтом, то не туди, де якісніші послуги. А рушієм ліберальної економіки є саме конкуренція. Навіть якщо йдеться про здоров’я і життя громадян.


Тож група нардепів-євроінтеграторів запропонувала проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення надання медичної допомоги» (№6306). Але не для того, аби виправити наслідки медичної реформи 2017 року, а аби її поглибити.

Насамперед законодавці стурбовані тим, що плата за гарантований пакет медичних послуг спрямовувалася на підтримку діяльності закладів охорони здоров’я, що не є ефективними. Для цього пропонується надати працівникам НСЗУ право розробляти документи, необхідні для укладання договорів про медичне обслуговування, та контролювати їх виконання. Водночас Уряд буде затверджувати сам механізм реалізації програми медичних гарантій.

Й на першому етапі «наріже» госпітальні округи та кластери. Бо, напевне, від зміни назв закладів залежить надання «якісної, комплексної, безперервної і орієнтованої на пацієнтів медичної допомоги». Принаймні таке визначення округу містить проект.

Натомість буде унеможливлено витрачання коштів за цією програмою на цілі, які не стосуються безпосередньо оплати медичних послуг та лікарських засобів. Вочевидь, це призведе до подальшої руйнації системи державних медичних закладів, які не зможуть конкурувати із «приватниками». 

Аби якось прикрити такі наміри, проект містить норму, що дозволяє закладам охорони здоров’я державної та комунальної форм власності «надавати послуги з медичного обслуговування, які не покриваються програмою медичних гарантій, та в інших випадках, встановлених законодавством, за плату від юридичних і фізичних осіб». Тобто фактично перейти на самофінансування і заробляти гроші на утримання будівлі, її опалення, водо- та електропостачання тощо. 

Або сімейним лікарям доведеться надавати поради пацієнтам просто неба. Чи, з огляду на потяг до цифрофізації, — онлайн.