Закон і Бізнес


Посилено відповідальність за ухилення від сплати податків –

прийнято закон про запуск БЕБ


.

17.11.2021 12:10
2967

В Україні посилили відповідальність за ухилення від сплати податків, зборів, платежів та встановили відповідальність за невиконання ухвали слідчого судді в межах законодавчого регулювання діяльності Бюро економічної безпеки.


Закон України щодо реалізації окремих положень діяльності Бюро економічної безпеки (проект №3959-1), з відповідними законодавчими новелами депутати прийняли у другому читанні та в цілому 296 голосами «за» на засіданні Верховної ради сьогодні, 17 листопада, передає «Закон і Бізнес».

Зокрема, цим Законом:

- збільшується штраф за ухилення від сплати податків, зборів, платежів до 85-119 тис. грн.;

- запроваджується відповідальність за невиконання ухвали слідчого судді;

- визначається відповідальність службовців Бюро економічної безпеки за правопорушення за дисциплінарними статутами;

- передбачається адміністративна відповідальність за незаконне використання найменування та ознак належності до БЕБ;

- закріплюються повноваження для здійснення оперативно-розшукової діяльності та досудового розслідування кримінальних правопорушень, віднесених до підслідності БЕБ.

Прикінцевими та перехідними положеннями передбачено, що Закон набирає чинності з наступного дня після його публікування дня, але не раніше дня оголошення початку діяльності Бюро економічної безпеки України.

Варто зазначити, що досудове розслідування кримінальних правопорушень, відомості щодо яких внесені до Єдиного реєстру досудових розслідувань і які до набрання чинності цим Законом перебувають у провадженні Національного антикорупційного бюро України продовжують здійснювати детективи Бюро.

Закон і Бізнес