Закон і Бізнес


Друзі друзів терористів


.

№47 (1553) 20.11—26.11.2021
2633

Санкційний механізм став настільки популярним у влади, що від нього не лише не збираються відмовлятися, а й хочуть розширювати коло суб’єктів, до яких можна застосувати позасудові обмеження прав.


Народний депутат Олег Дунда із фракції «Слуга народу» зареєстрував проект «Про внесення змін до Закону України «Про санкції» щодо уточнення підстав застосування» (№6286).

На його думку, рішення Ради національної безпеки і оборони щодо складання санкційних списків не надто ефективні, попри те, що вводяться в дію указами Президента. Мовляв, існують непоодинокі випадки нехтування встановленим режимом санкцій з боку як державних установ, так і суб’єктів господарювання. А все через те, що відсутня відповідальність за недотримання рішень РНБОУ.

Вихід пропонується доволі простий: включати до санкційних списків також і тих осіб чи суб’єктів господарювання, які наважаться не дотримуватися встановлених обмежень щодо суб’єктів, включених до переліків. Знову ж таки — рішенням РНБОУ, що вводитиметься у дію указом глави держави, тобто — буз суду і слідства.

Утім, за словами тих, хто брав участь у таких засіданнях ради, інколи списки навіть «підсанкційних осіб» подаються для затвердження в останній момент. А у разі схвалення такого закону взагалі можна буде включати до них будь-кого за принципом «друг мого ворога — мій ворог», включаючи суддів, що наважаться відкрити провадження щодо оскарження відповідного указу Президента.