Закон і Бізнес


Під постійним прицілом

Законник перейняв на себе роль відповідача, бо неоднозначно розглядав справи


.

№46 (1552) 13.11—19.11.2021
Вікторія ПОДОЛЯКА
5487

Державне бюро розслідувань ґрунтовно зацікавилося службовою діяльністю Олександра Боярського з Білгород-Дністровського міськрайонного суду Одеської області. Служителя Феміди не раз підозрювали у вчиненні правопорушень. Тож тепер у ДБР шукають усі можливі шляхи для притягнення судді до відповідальності.


Плата за обіцянку

Про підозру у вчиненні кримінального правопорушення О.Боярському повідомили влітку цього року. Суддю обвинуватили в шахрайстві. Його дії кваліфікували за ч.2 ст.190 Кримінального кодексу («заволодіння чужим майном шляхом обману чи зловживання довірою, вчиненому за попередньою змовою групою осіб»).

В офіційному повідомленні йшлося про те, що О.Боярський за посередництвом адвоката пообіцяв громадянину допомогти в «позитивному» вирішенні конкретного питання.

З’ясувалося, що раніше цивільна дружина того чоловіка вже виграла справу щодо стягнення заборгованості з підприємства. Однак кошти не були перераховані у визначені терміни, тому вона звернулася до суду для поновлення строків пред’явлення виконавчого документа.

За допомогу в цій справі суддя та адвокат начебто планували отримати від громадянина 700 тис. грн., але потім зменшили суму до $6 тис.

Однак працівникам ДБР удалося «задокументувати» передачу $3,5 тис. Адвоката затримали під час одержання решти.

Проступки в минулому

Як виявилося, О.Боярський і раніше фігурував у справах, які супроводжувалися неоднозначними рішеннями. Його обвинувачували в скоєнні посадових злочинів.

Нагадаємо: кілька років тому на цього суддю скаржилася громадянка через обшуки та арешт майна, які він дозволив своїм рішенням. За словами жінки, слідчий суддя навмисно порушив норми кримінального процесуального законодавства, суддівську етику, а також посягнув на її права та свободи.

Адже громадянці не повідомили про розгляд клопотань щодо обшуку та арешту майна, судові рішення не надіслали, а про наявність провадження вона дізналася з офіційного веб-порталу «Судова влада». Коли жінка захотіла побачити копії судових рішень, законник відмовив у задоволенні її вимог. Служитель Феміди заявив, що до кримінального провадження, в межах якого він приймав рішення, громадянка не має стосунку. Копію документа жінці довелося вибивати в голови суду.

Як наслідок, жінку та її неповнолітніх дітей позбавили права перебувати в будинку, в якому вони на той час мешкали. На думку заявниці, законник утрутився в цивільно-правовий спір подружжя про поділ майна.

Обурена жінка звернулась до апеляційного суду, і він став на її бік. Ухвалу скасували. Однак вона не зупинилася на досягнутому й забажала, щоб О.Боярський поплатився за своє рішення та її ігнорування під час розгляду.

Перевиховання навчанням

За скаргою громадянки дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя відкрила провадження. У своїх поясненнях О.Боярський зазначив, що не знав про попередню ухвалу суду, згідно з якою жінка з неповнолітніми дітьми зберігала право жити в будинку. Крім того, він наголосив, що скасування ухвали апеляційним судом не є підставою для дисциплінарного стягнення.

Однак члени ВРП були іншої думки. Мовляв, про те, що майно є спірним, суддя знав, однак не повідомив співвласницю майна про розгляд клопотання. Висновку, що саме чоловік є власником майна, законник дійшов лише на підставі технічного паспорта будинку. Крім того, ухвала про арешт майна, яку прийняв попередній суд, була наслідком відповідного клопотання з боку дружини, і суддя про це знав.

Такі дії, на думку дисциплінарної палати, свідчать про грубе порушення прав людини. За проступок суддю відсторонили від роботи і позбавили доплат на півроку з подальшим навчанням у Національній школі суддів та кваліфікаційним оцінюванням.

Новий виклик

Після «перевиховання» О.Боярський все ж вирішив повернутися до Білгород-Дністровського міськрайсуду. Однак правоохоронним органам знову здалося, що певні дії володаря мантії можуть суперечити закону.

Діяльністю О.Боярського зацікавилися працівники ДБР. Вони провели обшук у кабінеті судді. Розслідування стосувалося службового підроблення та несанкціонованого втручання в роботу автоматизованої системи розподілу справ. Детективи вилучили оригінали кількох справ з архівів суду, комп’ютер володаря мантії та жорсткі диски.

Тоді О.Боярський звертався до Вищої ради правосуддя (№5141/0/6-20) та Генерального прокурора, щоб вони захистили його від посягань слідчих органів.

За результатами досудового розслідування служителю Феміди таки вдалося відстояти свої права. Провадження в справі закрили на підставі п.2 ч.1 ст.284 Кримінального процесуального кодексу («відсутність в діянні складу кримінального правопорушення»).

І вже в цьому році перед О.Боярським постав новий виклик. Йому знову оголосили про підозру. Щоправда, тепер суддю обвинувачують у шахрайстві.

Нині продовжили строк досудового розслідування у відповідному кримінальному провадженні. Водночас члени ВРП ухвалили рішення до 4.01.2022 відсторонити О.Боярського від службової діяльності.

Отже, тільки час покаже, як у подальшому буде розвиватися розслідування. Залишається сподіватися, що результати відповідатимуть принципам справедливості та нормам закону. Адже не виключено, що суддя правий, а дії правоохоронців мають дещо іншу мету, ніж розкриття злочину.