Закон і Бізнес


ВРП дала згоду на утримання під вартою судді Чернігівського ОАС


.

12.11.2021 14:50
2695

Вища рада правосуддя дала згоду на утримання під вартою суддя Чернігівського ОАС, якого затримали при одержанні хабара $20 тис.


Таке рішення ВРП прийняла в результаті засідання сьогодні, 12 листопада 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

Розглянувши подання в.о. Генерального прокурора Романа Говди про надання згоди на утримання судді Чернігівського окружного адміністративного суду Лобана Дмитра Вікторовича під вартою, що надійшло до ВРП 11 листопада 2021 року відповідно до ст. 482 Кримінального процесуального кодексу України. Враховуючи всі обставини справи з наданих матеріалів слідства, Рада назвала мотиви прокуратури обґрунтованими і погодилася з необхідністю такого запобіжного заходу.

Як наголосили у ВРП, суддя Чернігівського ОАС підозрюється у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною третьою статті 368 Кримінального кодексу України,

За інформацією Спеціалізованої антикорупційної прокуратури, суддя попросив та одержав $20 тис. за винесення рішення в адміністративній справі на користь позивача. Зазначається, що неправомірну вигоду служитель Феміди одержав двома траншами: 7 тис. дол. США авансом, до винесення потрібного рішення, і 13 тис. дол. США – за фактом виконаної домовленості. Суддю затримали одразу після одержання другого траншу.

Про підозру у вчиненні кримінального правопорушення судді повідомлено 10 листопада 2021 року. Наразі Національним антикорупційним бюро України здійснюється досудове розслідування.

Нагадаємо, довідавшись про цей прецедент, Рада суддів України наголосила на нульовій толерантності до корупції та її проявів у суддівській спільноті. Разом із тим, РСУ нагадала про частину першої статті 62 Конституції України, згідно з якою особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду. В Раді суддів висловили сподівання, що правоохоронні органи за даним фактом зможуть законно й об'єктивно провести розслідування і цей випадок отримає належну юридичну оцінку.

Закон і Бізнес