Закон і Бізнес


Чий гаманець?


.

№46 (1552) 13.11—19.11.2021
2665

Народні депутати вирішили удосконалити адміністративну та кримінальну відповідальність за порушення вимог, встановлених для надання платіжних послуг.


Відповідні уточнення та нові санкції передбачені проектом «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо адміністративної та кримінальної відповідальності за порушення, пов'язані з платіжними послугами» (№6295).

Як пояснюють автори, посилення кримінальної відповідальності у сфері надання платіжних послуг ґрунтується на вимогах законодавства Європейського Союзу. Зокрема, буде запроваджена адміністративна відповідальність за порушення порядку зайняття діяльністю на платіжному ринку, посилена кримінальна відповідальність за незаконні дії із засобами доступу до банківських або платіжних рахунків, електронних гаманців.

Окремо новою ст.200-1 («Незаконні дії з електронними грошима») Кримінального кодексу буде встановлено кримінальну відповідальність за операції з електронними грошима особами, які не пройшли авторизацію діяльності відповідно до законодавства України. Її санкція передбачає штраф від 3 до 5 тис. неоподатковуваних мінімумів ( від 51 до 85 тис. грн.) із позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 2 років.