Закон і Бізнес


Приватна експертиза


.

№46 (1552) 13.11—19.11.2021
3690

Уряд вирішив, що настав час лібералізувати й судово-експертну діяльність. Адже занадто вузьким є коло експертів, чиї висновки визнаються під час вирішення судових спорів.


Новий проекту закону «Про судово-експертну діяльність» (№6284) передбачає вирівнювання компетенції державних та приватних установ задля експертного забезпечення правосуддя.

Він, зокрема, передбачає більш чітке визначення понять та складу суб’єктів судово-експертної діяльності. Крім того, Кабмін вважає за необхідне надання права судовим експертам, які не є працівниками державних спеціалізованих судово-експертних установ, на проведення експертиз, які сьогодні проводяться виключно державними спеціалізованими установами. 

Водночас визнаються діяння, які є дисциплінарними правопорушеннями для експертів, та відповідальність за них, а також орган, який відповідатиме за державну політику в цій сфері, та засади професійного самоврядування.

Для забезпечення рівності сторін процесу пропонується схвалити й проект «Про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу» (№6285). У ньому передбачено, що підставою для проведення експертизи стане не лише постанова прокурора, слідчого, дізнавача або ухвала слідчого судді, а й договір з експертом (експертною установою).