Закон і Бізнес


Водії-«рецидивісти»


№46 (1552) 13.11—19.11.2021
4044

Якщо є довічне позбавлення волі, чому не може бути пожиттєве позбавлення водійських прав? Навіть за банальні порушення правил дорожнього руху, а не тільки за ті, що кваліфікуються як злочин.


Народний депутат Юлія Світлична зареєструвала проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо терміну позбавлення права керувати транспортними засобами» (№6278).

У пояснювальній записці вона не стала обтяжувати себе аргументацією, чому слід вдаватися до такого жорстокого покарання. Лише зауважила, що «необхідність прийняття закону зумовлена непоодинокими випадками масштабних ДТП по всій країні». 

На її думку, створити безпечні умови на дорогах та зберегти життя українців можна виключно батогом, який «підвищить ефективність впливу на дисципліну учасників дорожнього руху». А для цього замість максимальних 10 років, що передбачають ст.30 Кодексу про адміністративні правопорушення та ст.55 Кримінального кодексу, вона пропонує позбавляти прав довічно

Як додаткове покарання за злочин це ще можна сприйняти як дійсно необхідну санкцію. Проте підняття такої планки просто для водіїв-рецидивістів, які систематично порушують порядок користування автомобілем, виглядає якось дивним.