Закон і Бізнес


Недостатні підстави


.

№46 (1552) 13.11—19.11.2021
3036

В грудні 2020 року головним управлінням Національної поліції в Київській області було затримано 5 осіб, яким інкриміновано вчинення бандитизму, розбою та незаконного заволодіння транспортними засобами.


Як з’ясувалося, інкримінування особливо тяжких злочинів, зокрема, «організація організованої банди у невстановлений досудовим розслідуванням час та у невстановленому місці» базувалося на двох епізодах. Відомості щодо одного з них було внесено на підставі заяви особи, яка отримала таку інформацію зі слів іншої особи, так і не допитаної під час досудового розслідування. Інший — ґрунтувався на показах потерпілих та двох свідків, які стверджували, що на відстані 100 м бачили, як зловмисники перебували в балаклавах у нічну пору доби, проте детально описали риси обличчя кожного та впізнали.

Після передання обвинувального акту до суду, прокурор звернувся з клопотанням про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою.

Захист, який здійснювали адвокати Адвокатського об’єднання «Вишневий і Партнери» Олександр Вишневий та Алла Сабадин, акцентував увагу на ряді суттєвих порушень, які взагалі ставлять під сумнів зібрані докази з точки зору їх допустимості та достовірності. Зокрема, було встановлено що справи незаконно об’єднувались і виділялись, слідство проводилось неуповноваженими особами. Повідомлення про підозру, зміну підозри здійснили особи, які не мали повноважень.

Суд став на сторону захисту та дійшов висновку з урахуванням практики Європейського суду з прав людини, що з перебігом ефективного розслідування справи зменшуються ризики, які стали підставою для взяття особи під варту на початковій стадії розслідування.

Суд визнав очевидно недостатніми аргументи, які навів прокурор, з урахуванням контраргументів сторони захисту, для подальшого тримання особи під вартою, тому обрав навіть не цілодобовий, а нічний домашній арешт.