Закон і Бізнес


Ілюзія реклами


.

№46 (1552) 13.11—19.11.2021
2287

Федеральний суд у Брукліні засудив до 10 років ув’язнення росіянина, якого визнав винним у кібершахрайстві. Точніше — у створенні ілюзії переглядів рекламних банерів на сайтах.


У повідомленні, оприлюдненому міністерством юстиції США, йдеться, що 41-річний Олександр Жуков у період з 2014 до 2016 року керував мережею Media Methane. Вона продавала рекламу компаніям і створювала їм ілюзію активності користувачів, хоча насправді перегляди накручувалися з допомогою ботів.

Мін’юст США вважає, що діяльність О.Жукова, який називав себе «королем обману», завдала збитків американському рекламному ринку на суму $7 млн. Щоправда суд постановив стягнути з нього як компенсацію збитків лише трохи більше $3,8 млн.

Підсудний стверджував, що не вводив клієнтів у оману і прагнув приховати те що, що перегляди реклами здійснювалися з допомогою активності ботів. Мовляв, він лише задовольняв вимоги замовників, котрі прагнули підвищити кількість переглядів рекламних оголошень на своїх сайтах.

О.Жуков був затриманий у 2018 році в Болгарії за запитом американської влади, а потім екстрадований до США. Йому та ще 5 росіянам, а також двом громадянам Казахстану висунуто обвинувачення у кіберзлочинах на загальну суму в кілька десятків мільйонів доларів.