Закон і Бізнес


Оперативний інтерес


№46 (1552) 13.11—19.11.2021
4048

Законодавство України передбачає відповідальність за порушення таємниці телефонних розмов. І практично кожен громадянин може стати потерпілим у подібному злочині. Однак іноді ймовірні незаконні прослуховування можуть не тільки принести дискомфорт, а й значно нашкодити в професійній діяльності.


За словами Ігоря Бичкова з Ковпаківського районного суду м.Сум, йому особисто довелося зіткнутися з порушенням таємниці телефонних розмов. Про це служитель Феміди повідомив у своєму зверненні до ВРП (№3746/0/6-21).

На думку судді, в його випадку прослуховування було зумовлене тим, що він є внутрішньо переміщеною особою. До того ж на непідконтрольній Україні території залишилися проживати рідні та близькі І.Бичкова. 

При цьому законник запевняє, що під час телефонних розмов не повідомляє будь-якої інформації, спрямованої на заподіяння шкоди державі. Але все одно його особа чомусь викликає оперативний інтерес у правоохоронних органів.

Тому І.Бичков вирішив повідомити ВРП про свої підозри щодо прослуховування. Він назвав конкретний час і тривалість розмов з рідними через певні мобільні застосунки. Однак те, яким чином суддя дійшов висновку, що його прослуховують, він не повідомив.