Закон і Бізнес


Звинувачується погода


.

№46 (1552) 13.11—19.11.2021
2882

Канадській лікарі вперше поставили діагноз «стан, викликаний зміною клімату». Наразі хворі, в яких діагностують таке захворювання, зможуть подавати позови до уряду про відшкодування збитків.


Цю судову суперечку ініціював літній канадець із хронічною астмою. У нього виникли проблеми з диханням, і лікарі дійшли висновку, що причиною цього стала аномальна спека та погана якість повітря, пише Independent.

Діагностом виступив лікар відділення невідкладної допомоги у Британській Колумбії. «Якщо ми не звертаємо уваги на першопричину, а просто лікуємо симптоми, ми просто продовжуватимемо відставати», — сказав лікар виданню. Після цього у провінції запустили ініціативу «Лікарі та медсестри за здоров'я планети».

Наразі постраждалі від аномальної погоди за такого діагнозу мають право подати позов про відшкодування збитків уряду. За даними опублікованого днями огляду судових розглядів, пов'язаних із зміною клімату, кількість справ зростає, а суди частіше стають на бік позивачів.

Причому Верховний суд канадської провінції Онтаріо відхилив клопотання влади. Та намагалася припинити провадження за позовом громадської організації, що поданий від імені 7 неповнолітніх, які звинуватили уряд у порушенні бездіяльністю Канадської хартії прав та свобод у кліматичному питанні.

У сусідніх США позивачі неодноразово стягували через суд збитки, ймовірно, заподіяні зміною клімату. Там діє принцип відповідальності держави, встановлений у федеральному законодавстві, законах штатів та конституції.

Нагадаємо, що в червні в Канаді було вставлено температурний рекорд: спека стояла аномально довго, а за нею почався тривалий смог через лісові пожежі. Чистота повітря була в 43 рази нижчою від допустимих значень. Жертвами погоди стали півтисячі людей.