Закон і Бізнес


Тварина — не власність

Під час розгляду справи суд надав нового статусу собаці


№45 (1551) 06.11—12.11.2021
3665

Розлучення — складний процес, який часто супроводжується спорами щодо поділу майна чи обов’язків. Іноді колишні партнери можуть сперечатися навіть через бажання залишити собі домашнього улюбленця.


Мадридський суд надав розлученій парі спільну опіку над їхнім собакою. Суддя вирішив не розглядати тварину як власність та ухвалив, що чоловік та жінка по місяцю доглядатимуть за домашнім улюбленцем, повідомляє Бі-Бі-Сі.

Обидві сторони нестимуть спільну відповідальність за їхню собаку Панду. Юрист, яка передала справу до суду, назвала таке рішення новаторським.

Наразі Іспанія розробляє нове законодавство, згідно з яким тварини більше не вважатимуться об’єктами та офіційно визнаються живими істотами. Цей статус допоможе запросити спільну опіку над домашньою твариною після розлучення.

Водночас вищезгадану справу представниця юридичної фірми подала до суду відповідно до Європейської конвенції про захист свійських тварин. Як докази представили договір про усиновлення Панди, ветеринарні рахунки та фотографії, на яких «усі троє розглядаються як сім’я, так само, якби це була сімейна фотографія з дітьми». У свою чергу суддя ухвалив, що докази в ході розгляду дійсно показують емоційні відносини між позивачем і собакою.

Зазначимо, що у Великій Британії згідно із законом собаки розглядаються як неживі предмети (як автомобілі, будинки чи інші особисті речі). Справи про опіку зводяться до визначення того, хто єдиний власник. У той же час у Франції змінили закон таким чином, щоб домашні тварини вважалися «живими істотами, що відчувають», а не «рухомим майном».