Закон і Бізнес


Надбавка 8 років по тому

Легенду футболу запідозрили в незаконному збагаченні


До 2015 року Зепп Блаттер керував ФІФА вже 17 років, а Мішель Платіні тоді збирався стати його наступником.

№45 (1551) 06.11—12.11.2021
2444

Прокуратура Швейцарії висунула обвинувачення в шахрайстві колишнім керівникам світового та європейського футболу. Крім того, швейцарці розслідують й імовірну корупцію у ФІФА та УЄФА при виборі Катару як країни-господаря чемпіонату світу.


Поки що йдеться про виплату легенді світового футболу, а на той момент президенту УЄФА Мішелю Платіні 2 млн швейцарських франків. Про це керівник ФІФА Зепп Блаттер розпорядився у 2011 році. На думку прокуратури, платіж «завдав шкоди активам ФІФА і мав наслідком незаконне збагачення М.Платіні», пише Бі-Бі-Сі.

Обидва наполягають, що виплата була цілком законною. Ідеться про збільшення зарплати, яку М.Платіні запросив заднім числом за час, що він працював радником З.Блаттера у ФІФА — з 1998 до 2002 року. За їхніми свідченнями, вони домовилися про цю надбавку, ще коли М.Платіні був радником.

Проте прокурори зазначають, що останній попросив заплатити йому «більш ніж через 8 років після завершення діяльності радника». Сторона обвинувачення бачить цю виплату в іншому світлі: у 2011 році З.Блаттера мали переобрати на посаду президента ФІФА, а М.Платіні, імовірно, міг вплинути на те, як голосуватимуть делегати від Європи.

Розслідування в цій справі розпочалось у 2015 році, і тоді ж З.Блаттер та М.Платіні були відлучені від футболу. Обидва оскаржували це рішення в судах, але програли. Найближчими місяцями їх чекає судовий розгляд по суті пред’явленого обвинувачення у швейцарській Беллінцоні.