Закон і Бізнес


З’їзд під ялинкою


XVIІІ з’їзд суддів України

№45 (1551) 06.11—12.11.2021
ЛЕВ СЕМИШОЦЬКИЙ
2837

Рада суддів закликала колег до столиці на новорічні свята: 22 грудня має розпочати роботу позачерговий ХІХ з’їзд. Бо самоврядники згадали, що у березні наступного року втратять повноваження 2 члени Вищої ради правосуддя.


Як повідомив Б.Моніч, це — судді Володимир Говоруха та Лариса Швецова, в яких каденція завершиться 5 березня. Бо 6.03.2018 вони були обрані XV черговим з’їздом і того ж дня склали присягу члена ВРП. Отже, за законом з’їзд має пройти до 5.01.2022 — не пізніше ніж за 2 місяці до дня закінчення строку, на який обрано (призначено) члена ВРП.

Утім, є й інше обмеження: ця дата не може бути пізнішою, ніж за 45 днів до скликання форуму. Тобто, цей позачерговий з’їзд пройде під ялинкою — після Миколая, але до католицького Різдва. Адже потім зібрати делегатів в один день та в одному місці буде нереально. Тому РСУ вирішила скликати з’їзд на 22—23 грудня.

Між іншим, напередодні Б.Моніч зауважив, що було б доцільно визначитися одразу із ще двома замінами у складі Ради. Бо наприкінці 2022 року збігають повноваження ще у двох представників суддівської спільноти, обраних позачерговим XVI з’їздом — Олега Прудівуса та Наталії Краснощокової (набула повноважень члена ВРП 8.01.2019).

Утім, це навряд чи врятує бюджет від витрат, оскільки невідомо, чи буде ХІХ з’їзд продуктивним. За новими правилами делегати мають обирати виключно з-поміж тих претендентів, хто пройде перевірку етичною радою. Тобто — хто влаштовує наших міжнародних партнерів, які через своїх представників мають вирішальний вплив на відбір кандидатів.

Однак якщо до того часу, як буде завершений прийом документів від охочих позмагатися за крісло у Раді, ЕР не запрацює, то з’їзд не матиме списку, з якого може обрати достойних. Відповідно, доведеться визначати нову дату, вже навесні.

Тому перестороги щодо можливого зупинення роботи ще й цього суддівського органу, які почастішали останнім часом (див. стор.5. — прим. Ред.), не такі вже й безпідставні. Й, можливо, вже невдовзі доведеться скликати позачерговий ХХ з’їзд, аби шукати заміну тим, хто не залишиться працювати під пильним наглядом ЕР.