Закон і Бізнес


ВАКС очима студентів


.

№45 (1551) 06.11—12.11.2021
2638

З листопада місяця стартував моніторинг судових процесів у столичних судах. Студенти виявлять і порівняють кількість порушень права на справедливий суд у новому та «старих» судах.


Дане дослідження проводиться у рамках програми юридичної практики у Міжнародному товаристві прав людини. За кілька місяців практиканти проведуть моніторинг судових засідань, а потім спільно з групою експертів МТПЛ опрацюють зібрану інформацію та нададуть аналіз отриманих даних. 

Розпочнуть дослідження з Вищого антикорупційного суду. А результати будуть розміщені у відкритому доступі, де ними зможуть послуговуватися правники та будь-які зацікавлені особи.

«Ми вже давно хотіли порівняти роботу «старих» та «нових» судів, обговорювали це з колегами під час конференції МТПЛ, що була присвячена зміцненню верховенства права в Україні. Практиканти дають нам можливість розпочати це завдання», — пояснила керівник моніторингової групи ІАЦ МТПЛ Анастасія Алексєєва.

За її словами, тим самим студенти отримають можливість випробувати професійні навички, здобуті у виші, відчути, як працювати за фахом, ставити перед собою цілі, обирати та використовувати правильні інструменти та навички.

Нагадаємо, що ІАЦ МОПЛ проводить моніторинги чутливих для правової системи країни судових процесів на постійній основі. Дані незалежного моніторингу стають основою для щорічного звіту про право на справедливий суд в Україні та використовуються як висновки експерта в судах, а також в процесі інтервенції в Європейському суді з прав людини.

Практика студентів реалізовуватиметься у рамках міжнародного проекту МТПЛ, присвяченого зміцненню верховенства права у Вірменії та Україні.