Закон і Бізнес


Верховна підсудність


.

№45 (1551) 06.11—12.11.2021
3431

Нормативно-правові акти Кабміну, міністерств та інших центральних органів виконавчої влади, Національного банку можна буде оскаржити тільки до Верховного Суду.


Парламент погодився з президентською ініціативою змінити підсудність низки спорів та прийняв за основу проект «Про внесення змін до Кодексу адміністративного судочинства України» (№5067). 

Якщо його приймуть в цілому, то перевірку законності (крім конституційності) постанов та розпоряджень Уряду здійснюватиме колегія Касаційного адміністративного суду в складі не менше ніж 5 суддів. Натомість акти інших владних суб’єктів, чиї повноваження поширюються на всю територію України, аналізуватиме колегія у складі принаймні 3 суддів.

Судом апеляційної інстанції в обох випадках буде Велика палата ВС. При цьому рішення колегії КАС не набуватиме чинності до моменту спливу строку на апеляцію.

Втім, експерти ГНЕУ зауважили, що така зміна підсудності «створює небезпеку надмірного навантаження, що може негативно позначитися на якості виконання ВС інших законодавчо визначених повноважень».

Нагадаємо, що цей проект виник на початку року на тлі невдоволення гаранта рішеннями Окружного адміністративного суду м.Києва. Проте Верховна Рада тільки зараз взялася за розгляд цього проекту.