Закон і Бізнес


Прищеплювання жахів


.

№45 (1551) 06.11—12.11.2021
3402

Аби ще сильніше нажахати населення, глава держави наказав парламенту якомога швидше посилити санкції за виготовлення та використання підроблених документів про щеплення. Проте, суворість майбутнього закону нівелює неоковирність змісту проекту.


Так, згідно з урядовим проектом «Про внесення змін до Кримінального кодексу України» (№6084) за використання завідомо підроблених документів, які підтверджують проведення профілактичних щеплень, наставатиме відповідальність у вигляді штрафу від 1000 до 2000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (17—34 тис. грн.). Його мають прийняти на сьогоднішньому позачерговому засіданні парламенту.

Для медиків, які вноситимуть неправдиві відомості до документації про вакцинацію, штраф удвічі більше, що може перетворитися навіть на 2 роки тюрми. А тих, хто продаватиме такі сертифікати, очікує до 3 років в’язниці. Все це передбачено новою ст.321-3 КК.

Втім, техніка законотворення як і раніше залишає бажати кращого. Адже диспозиція нової статті залишає чимало прогалин. Наприклад, про яке використання документу йдеться, чи мається на увазі щеплення тієї самої особи? Врешті, чи можна вважати QR-код документом? Тож адвокатам буде доволі легко домогтися виправдання підзахисних.

Водночас, за цією статтею може відповідати і сам міністр, якщо підпише документ із неправдивими даними щодо проведення щеплень. Адже, пригадаймо, що Віктор Ляшко вже зізнавався в тому, що свідомо вводив в оману всіх українців, коли забороняв прогулянки у парках, посилаючись на небезпеку поширення хвороби через лавки.