Закон і Бізнес


Про обчислення відсотків


.

№45 (1551) 06.11—12.11.2021
3431

У випадку отримання позики в іноземній валюті без обумовленої сторонами у ньому розміру і порядку сплати процентів від суми позики, положення ч.1 ст.1048 Цивільного кодексу не можуть застосовуватися.


Про це нагадав Касаційний цивільний суд, скасовуючи постанову в справі №757/50591/16-ц, в якій йшлося, зокрема, про стягнення боргу (€348 тис.) та процентів за користування позикою в сумі майже 280 тис. євро.

Суд апеляційної інстанції ці вимоги задовольнив, звернувши стягнення на предмет іпотеки. При цьому, визначаючи розмір процентів, він виходив із рівня облікової ставки Національного банку, що передбачено договором. Натомість боржник вважав, що вона не стосується позики в іноземній валюті. 

З цим погодився і КЦС зауваживши, що належним виконанням зобов`язання є повернення коштів у строки, у розмірі та у саме тій валюті, яка визначена договором, а не в усіх випадках та безумовно в національній валюті. Водночас, облікова ставка НБУ є одним із монетарних інструментів, за допомогою якого НБУ встановлює орієнтир вартості коштів на відповідний період. Вона не є сталою величиною, змінюється рішенням правління НБУ та встановлюється виключно для національної валюти України. Це унеможливлює застосування ст.1048 ЦК з огляду на відсутність передбаченого законодавчими актами або конкретним договором механізму (формули) нарахування відсотків.