Закон і Бізнес


ВРП може зупинити роботу через ЕР

Маловацький назвав умову


Понад 10 членів ВРП будуть вимушені залишити свої посади через неконституційність діяльності ЕР

01.11.2021 15:54
3317

Через відсутність ВККСУ ситуація з доступом громадян до правосуддя – катастрофічна, і погіршується з кожним місяцем. На початку 2022 року умовно майже пів України може втратити можливість відстояти свої права. А через неконституційність нинішнього порядку ЕР, ВРП може вимушено зупинити роботу.


Про це повідомив в.о. голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час робочої зустрічі щодо імплементації судової реформи 29 жовтня 2021 року, передає «Закон і Бізнес».

О.Маловацький зауважив, що початок роботи ВККС значно затягується попри те, що ВРП, за його словами, здійснила всі необхідні для цього підготовчі дії. За 42 дні (станом на час проведення зустрічі) з дня обрання Конкурсної комісії для проведення конкурсу на зайняття посади членів ВККСУ міжнародні експерти так і не зв’язалися з українською стороною для проведення першої зустрічі. Крім того, ВРП 35 днів не могла отримати контакти цих представників, щоб зв’язатися з ними самостійно.

«Інформація від міжнародних експертів про те, що їх було пізно повідомлено про участь у Комісії, виглядає більше як політична акція, а не правова. В Україні понад два роки не працює Вища кваліфікаційна комісія суддів України, через що склалася катастрофічна ситуація з доступом громадян до правосуддя. Наразі не здійснюють правосуддя 8 судів, а отже, 170 тисяч людей не можуть себе захистити. Із кожним місяцем ситуація погіршується, і ми говоримо про це вже майже два роки»,– наголосив Олексій Маловацький.

Олексій Маловацький звернув увагу, що наприкінці грудня закінчується п’ятирічний строк повноважень ще близько 485 суддів. Це означає, що на початку 2022 року дефіцит суддів в Україні буде дорівнювати 3000, що загалом становить більш ніж 50 % від загальної чисельності суддівських кадрів.

«Тобто умовно майже пів України залишиться без доступу до правосуддя», – підсумував Олексій Маловацький.

Окрім цього, в.о. голови ВРП також зауважив, що якщо у правовому регулюванні щодо обрання та роботи етичної ради нічого не зміниться і її діяльність не відповідатиме Конституції України, це призведе до вимушеного зупинення роботи Вищої ради правосуддя.

«Якщо етична рада запрацює з таким правовим регулюванням, яке є зараз, понад 10 членів ВРП будуть вимушені залишити свої посади, оскільки діяльність етичної ради буде, беззаперечно, неконституційною», – зазначив Олексій Маловацький.

Нагадаємо, 25 жовтня 2021 року члени КК з обрання членів ВККСУ збиралися на робоче засідання для обговорення питань, пов’язаних із початком її роботи. Однак представники міжнародних та іноземних організацій на ньому так і не з’явилися.

Також у серпні 2021 року ВРП звернулася до Верховного Суду, поставивши під сумнів конституційність Етичної ради та вказавши, що її повноваження нівелюють роль суддів.

Закон і Бізнес