Закон і Бізнес


Закон і Бізнес №44/2021. Анонс публікацій


.

29.10.2021 14:01
1888

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети «Закон і Бізнес» №44 (1550), 30 жовтня - 5 листопада 2021 р


На користь нового очільника Верховного Суду зіграла впізнаваність, біль квартирного питання, а також образи на попереднього Голову, який нібито не приділяв належної уваги касаційним судам. Що кандидат розповів про зустрічі з «верховниками» - дізнавайтеся в матеріалі Жання Холодної «Не треба вівтаря — дайте інше…».

З нагоди Дня захисників України журналістка «ЗіБ» поспілкувалася з головою комітету НААУ з військового права Марією ОСТРОВСЬКОЮ. Про те, із чого для неї особисто розпочалася допомога постраждалим у зоні АТО, чи багато сьогодні охочих займатися складними справами pro bono, про вдячність клієнтів і професійне вигорання читайте в інтерв’ю Юлії Бойко на сторінках нашої газети.

Установити достовірність доказів під час експертизи стає дедалі складніше. Про те, як юрист продемонстрував суддям, наскільки легко підробити різні види електронних доказів на телефоні – читайте в матеріалі «У ролі кібер-шахрая» Юлії Матвєєвої.

Квартирне питання псує жителів різних столиць. А елітна нерухомість у центрі міста псує ще швидше. Особливо якщо рейдерські оборудки з нею приносять непогані гроші, але не завершуються реальним тюремним строком. Як в цьому їх мимоволі  допомагає вітчизняна Феміда – дізнавайтеся в матеріалі Ореста Гамського «Продавці чужих замків».

В органах адвокатського самоврядування стурбовані черговими спробами Міністерства юстиції продавити власні інтереси. Якщо раніше це відбувалось у формі законопроектів, то цього разу виконавча влада застосувала цілу стратегію. Чому та в чому знову не збігаються думки двох антагоністів правової реформи? І чи вдасться НААУ та Мін’юсту домовитися про спільне бачення майбутнього? Відповіді на ці питання шукайте у статті Тимофія Михалкова «Омріяного три роки чекають».

За яких умов власник майна не має права просити його повернути, навіть якщо правочин не здійснено чи були перевищені повноваження? Що робити, якщо цільове й функціональне призначення суперечать одне одному? Відповіді правників на ці та інші запитання дізнавайтеся в матеріалі «Таємні тропи девелопменту» Юлії Бойко.

Уже майже рік Координаційний центр з надання правової допомоги, який має розгалужену систему, працює без постійного керівника. Конкурс на заміщення цієї посади визнали таким, що не відбувся. Що розповів журналісту «ЗіБ» Юрію Яшину в.о. директора Координаційного центру з надання правової допомоги Олександр БАРАНОВ про те, що відбувається в установі, читайте на сторінках нашої газети.

Суддя Вищого антикорупційного суду отримав службове житло, тому що всім роздавали, і зовсім не цікавиться особистостями. Хтось вирішив розповісти інсайдерську інформацію про Вищу раду правосуддя. Очільнику Ради суддів дорікали недоречними запитаннями, а комусь довелося реабілітувати Конституцію. Як на незручні запитання відповідали претенденти, не делеговані до ЕР, дізнавайтеся в матеріалі «Відбір «відбирачів» Любові Золотої.

Восени 2021 року Асоціація приватних виконавців України святкує четверту річницю з дня свого заснування. А саме інститут виконання рішень є завершальною стадією правосуддя. За цей час спільнота опинялася перед різноманітними викликами та водночас виходила на нові етапи розвитку. Як приватні виконавці оцінили ефективність своєї діяльності та обрали нові органи розповідає Вікторія Подоляка в матеріалі «Працюємо етично!».

Дифамаційні спори, особливо в часи гіперактивності користувачів у соціальних мережах, стали альтернативою колись популярним дуелям. Лише з тією різницею, що той, хто дозволяє собі лаятись, може спіймати не кулю, а позов, а з ним — і рішення про стягнення моральної шкоди. Чому не можна стати «ідіотом» безпідставно, навіть якщо це оціночне судження – читайте в матеріалі «У пошуках честі й гідності» Ігоря Новікова.

Як відомо, директор однієї зі столичних загальноосвітніх шкіл оскаржив до Окружного адміністративного суду м.Києва наказ Міністерства охорони здоров’я, яким установлені категорії населення, для котрий вакцинація від COVID-19 обов’язкова. У статті «Перелік «небезпечних» ЄВГЕН ПЕЛІХОС, керуючий Адвокатським бюро «Євгена Пеліхоса» розглядає, чи є підстави в суду визнати цей нормативно-правовий акт незаконним.

Деякі принципи, що, по суті, є відображенням суспільної моралі та ціннісних засад, покладені в основу законодавчих норм, а інші — застосовуються судами в окремих спірних випадках. У будь-якому разі в сімейних спорах усе ще намагаються покладатися на мораль. Які принципи мають силу, попри негласність, і чому фінансова геніальність чоловіка — мінус від позовних вимог? Відповіді на ці питання шукайте в матеріалі Ніки Романової «Моногамія в законі».

У Комітеті Верховної Ради з питань правової політики цього разу обговорювали як давні справи з новими проблемами, так і нові, які викликали згадку про старі проблеми. У порядку денному опинилися мапа місцевих судів, реформа нотаріату та майнові права переселенців. Чому не буде поділу на державних і приватних нотаріусів – дізнавайтеся в матеріалі Вікторії Якуші «На латинський штиб».

Закон і Бізнес