Закон і Бізнес


Дорога честь до виборів


.

№44 (1550) 30.10—05.11.2021
2824

Передвиборча кампанія настільки швидкоплинна, що в хід йдуть усі засоби боротьби. Зокрема, й «чорний піар», від якого просто не встигнеш відмитися в очах виборців. Але ж шкода від нього може бути непоправною.


Народний депутат Сергій Власенко запропонував проект «Про внесення змін до Цивільного процесуального кодексу України» (№6221). Він має уточнити порядок та строки розгляду дифамаційних справ, зокрема під час виборчого процесу.

Так, пропонується, аби ця категорія справ завершувалася рішенням суду не пізніше 30 днів після відкриття провадження. А під час передвиборчих кампаній суд матиме взагалі тільки 2 дні, аби відбілити чесне ім’я кандидата у Президенти чи депутати. Стільки ж часу відводиться й на розгляд апеляцій. 

Причому подібні справи розглядатимуться і за відсутності відповідача, який був належним чином повідомлений про засідання. А висновок суду щодо наявності образливих висловів, зневаги, сфальшованих відомостей або інформації «яку неможливо підтвердити чи спростувати» (тобто й оціночних суджень також) доводиться до відома регулятора та Центральної виборчої комісії.