Закон і Бізнес


Спрощувати дисциплінарні процедури можна на рівні РАУ – Сергій Вилков


Сергій Вилков на засіданні РАУ / Фото - прес-служба ВКДКА

28.10.2021 12:49
2369

Очевидно, виносячи пропозиції щодо реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства, у Мін’юсті не дочитали Закон про адвокатуру та адвокатську діяльність. Чиновники хочуть замкнути на собі процеси, в тому числі, дисциплінарні процедури.


Про це сказав голова ВКДКА Сергій Вилков під час виступу на позачерговому засіданні Ради адвокатів України 27 жовтня 2021 року, передає «Закон і Бізнес» із посиланням на прес-службу ВКДКА.

На засіданні обговорили пропозиції Міністерства юстиції, викладені у проекті його Плану дій щодо реалізації Стратегії розвитку системи правосуддя та конституційного судочинства на 2021 – 2023 роки (Указ Президента від 11.06.2021 №231/2021).

Зокрема, чиновники пропонують реформувати дисциплінарну відповідальність та процедури в рамках удосконалення інституту адвокатури (розділ 4.5 проекту), а саме:

– розробити та прийняти закон щодо врегулювання порядку розгляду дисциплінарних скарг на дії адвокатів, гарантування прозорості процедури та безоплатного для скаржника розгляду скарги щодо адвоката;

– запровадити спрощене дисциплінарне провадження;

– конкретизувати підстави, процедури притягнення адвоката до дисциплінарної відповідальності та порядку оскарження рішення про притягнення до такої відповідальності.

 «Очевидно, у міністерстві не дочитали Закон про адвокатуру та адвокатську діяльність, адже ним в достатній мірі врегульований розгляд дисциплінарних скарг на дії адвокатів, в тому числі в аспекті гарантування прозорості процедури, – зауважив С.Вилков. – Прозорість сьогодні забезпечується і стосовно самих адвокатів, і щодо учасників дисциплінарного провадження».

Щодо безоплатного для скаржника розгляду скарги, очільник ВКДКА звернув увагу на те, що кваліфікаційно-дисциплінарні комісії адвокатури в контексті практики ЄСПЛ і Верховного Суду є квазісудовими органами. «І КДКА і ВКДКА мають всі ознаки суду. Ці органи є належним судом у розумінні ст. 6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, – зауважив він. – Суди в Україні фінансуються за рахунок судового збору. У адвокатів аналогічного фінансування розгляду скарг немає. Але ми не просимо фінансування з державного бюджету. Адвокатура – самоврядний інститут, який може самостійно вирішувати питання організації діяльності».

С. Вилков нагадав, що Рада адвокатів встановила плату за організаційне забезпечення розгляду скарг до КДКА та до ВКДКА. І таке рішення не обмежує право на звернення, адже, так само, як і з судовим збором, є випадки звільнення від сплати.

«Позиція Мін’юсту не є дивною. Очевидно, чиновники хочуть замкнути на собі процеси, в тому числі, дисциплінарні процедури», – зазначив голова ВКДКА.

Голова ВКДКА також звернув увагу, що запровадження спрощеної  дисциплынарної процедури можна реалізувати (і вже втілюється) без законодавчих змін на рівні самої Ради адвокатів України.

Окрім цього, він висловився стосовно можливості запровадження спрощеного провадження для певної категорії справ, як, наприклад, несплата щорічних внесків адвокатів на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування.

Закон і Бізнес