Закон і Бізнес


Джерела розшуку


.

№44 (1550) 30.10—05.11.2021
2766

Якщо у державного органу щось не ладиться, завжди можна віднайти причину в недосконалості законодавства. Так, виявленню активів, одержаних від корупційних та інших злочинів, схоже заважає брак джерел інформації.


Аби налагодити взаємодію між державними органами, Уряд розробив проект «Про внесення змін до Закону України «Про Національне агентство України з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів» (№6201).

Він передбачає розширення доступу НАЗК до різноманітних реєстрів, аби ефективніше виявляти злочинні активи. Зокрема, згадується саме безоплатний доступ «з можливістю віддаленої обробки інформації або в режимі автоматичного одержання даних» з Єдиного реєстру досудових розслідувань. 

Також розширюється перелік суб’єктів, від яких АРМА зможе безоплатно одержувати інформацію, у тому числі з обмеженим доступом. Й тільки від сумлінності працівників агентства залежатиме, якому колу осіб стануть відомі такі дані.

Тим більше що окремо застережено право АРМА укладати з будь-якими юридичними особами угоди (меморандуми) про співпрацю та обмін інформацією. Винятків щодо резидентності таких юросіб не передбачено.