Закон і Бізнес


Що радять урегулювати законодавцю щодо електронних доказів – голова ККС


Кравченко Станіслав Іванович

27.10.2021 12:06
3282

З огляду на недостатність правового регулювання, у практиці судів першої інстанції нині немає єдності щодо оцінки скріншоту як доказу, незалежно від того чи є він окремим файлом, збереженим на електронному носії, або роздруківкою з монітора в паперовій формі.


Під час заходу «Проблемні питання допустимості електронних доказів на досудовому слідстві та судовому розгляді», організованому Комітетом Асоціації адвокатів України з валютного регулювання, що сьогодні проходить у Києві, голова Касаційного кримінального суду Станіслав Кравченко говорив про загальні засади використання електронних доказів у кримінальному провадженні.

«З огляду на недостатність правового регулювання, у практиці судів першої інстанції нині немає єдності щодо оцінки скріншоту як доказу, незалежно від того чи є скріншот окремим файлом, збереженим на електронному носії, або роздруківкою з монітора в паперовій формі. В ряді випадків суди першої ланки визнавали допустимим доказом скріншоти листування, зміст яких узгоджувався з іншими доказами, достовірність та допустимість яких не ставилася під сумнів сторонами кримінального провадження», - тож питання оцінки скріншотів як доказів в судовій практиці залишається спірним і потребує додаткового регулювання, зазначає С.Кравченко.

Голова ККС наголосив, що законодавцю пропонується вирішити дві речі:

1.  Чітко визначити в законодавстві поняття і види електронних доказів, доповнивши перелік процесуальних джерел доказів та розмежувавши поняття електронного документа як офіційного документа та інших документів, які подаються в електронній формі.

2.  Визначити статус скріншота як відображення електронного доказу або його копії в електронній чи паперовій формі, що зумовлює регламентацію порядку і засвідчення.

«Разом з тим, у зв’язку з відсутністю нормативно-правової регламентації електронних доказів, питання щодо їх оцінки, які виникали під час розгляду кримінальних проваджень, зокрема, щодо розмежування копій та оригіналу електронних доказів, порядку їх отримання сторонами кримінального провадження, тощо, були вирішені на підставі положень Кримінально процесуального кодексу, зокрема ст.98 та ст.99», - повідомив суддя.

С.Кравченко також зазначив, що загалом питання збирання і оцінки доказів набагато ширше. Проте чим кращим буде законодавче регулювання, тим більш зрозумілими будуть правила.

Закон і Бізнес