Закон і Бізнес


Змінено склад КК з добору в ЄСПЛ від України


.

27.10.2021 11:23
2441

ПАРЄ нещодавно «забракувала» кандидатів у Європейський суд з прав людини від України. Тож аби не залишитися без свого представника в ЄСПЛ та провести новий конкурс, було змінено склад КК та деякі положення Указу Президента про проведення цього добору.


Відповідний Указ № 550/2021 Президент підписав 26 жовтня 2021 року, передає «Законі  і Бізенс».

Документом внесено зміни до Указу Президента України від 19 лютого 2021 року № 63 "Про конкурс із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України".

Зокрема, затверджено новий персональний склад конкурсної комісії із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України. До нього увійшли:

- РЕПЕЦЬКИЙ Василь Миколайович – завідувач кафедри міжнародного права факультету міжнародних відносин Львівського національного університету імені Івана Франка, кандидат юридичних наук, професор (за згодою)

- РОМАНЮК Ярослав Михайлович – суддя Верховного Суду України у відставці, Голова Верховного Суду України у 2013 – 2017 роках (за згодою)

- ХЕНДЕЛЬ Наталія Володимирівна – тренер програми "Права людини" Української школи урядування, кандидат юридичних наук, доцент (за згодою)

- ШПАКОВИЧ Ольга Миколаївна – професор кафедри порівняльного і європейського права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка, доктор юридичних наук, професор (за згодою)

- ЯГУНОВ Дмитро Вікторович – адвокат, доцент кафедри політології та державного управління факультету інформаційних і прикладних технологій Донецького національного університету імені Василя Стуса, доктор політичних наук, доцент (за згодою).

Також вносяться зміни в Положення про проведення конкурсу із добору кандидатів для обрання суддею Європейського суду з прав людини від України.

Нагадаємо, за результатами попереднього конкурсу на посаду судді ЄСПЛ були рекомендовані Микола Гнатовський, Олександр Мережко та Гаяне Нуріджанян. Саме цей список кандидатів було надіслано до Міністерства закордонних справ та подано до Ради Європи. Але Комітет ПАРЄ з відбору суддів до ЄСПЛ рекомендував асамблеї відхилити подані Україною кандидатури на цю посаду через те, що не всі вони відповідають необхідним критеріям, та попросити Україну підготувати новий список. Тепер українській владі треба проводити новий конкурс.

Закон і Бізнес