Закон і Бізнес


Неустойка без меж


.

№44 (1550) 30.10—05.11.2021
3968

Символічні, поки що, 3% річних не є для боржника якоюсь відчутною санкцією. Та ще й суд може увійти в становище й зменшити розмір неустойки. Так платіжну дисципліну не виховати.


Народні депутати зареєстрували проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення гарантій виконання зобов’язань» (№6208). Вони вважають, що діючі окремі норми Цивільного та Господарського кодексів надають переваги саме боржникам у цих правовідносинах. Та й нинішня редакція ст.625 ЦК з її з% річних — застаріла. 

Тому пропонується виключити саму можливість для суду зменшувати розмір неустойки (штрафних санкцій), затверджених сторонами в договорі. А ставку річних дозволити встановлювати самостійно в діапазоні від 5 до 500% річних. Не важко передбачити, що саме максимальну межу і намагатимуться записати в договір кредитори.

Принагідно з ГК вилучається ст.233, яка дозволяла зменшувати розмір неустойки залежно від суми понесених кредитором збитків. Тож не виконувати зобов’язано буде не тільки соромно, а й фінансово не вигідно.