Закон і Бізнес


Коли відповідальність за наявність COVID-сертифікату несе пасажир


.

25.10.2021 13:29
10189

Відповідальність за наявність документу про щеплення або негативного тесту на COVID-19 під час міжрегіональних поїздок автотранспортом (окрім легкових автівок) покладається на пасажирів.


Відповідні зміни до постанови від 09.12.2020 №1236 «Про встановлення карантину та запровадження обмежувальних протиепідемічних заходів з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» Кабмін вніс під час засідання 20 жовтня, передає «Законі і Бізнес».

Зміни передбачають, що під час поїздок автомобільним транспортом між регіонами відповідальність за наявність COVID-сертифікату несе пасажир. Це стосується регулярних та нерегулярних перевезень міжобласного та міжнародного сполучення. Норма не поширюється на перевезення легковими автомобілями, якщо кількість пасажирів там не більше п’яти (без врахування дітей до 14 років). Більша кількість пасажирів дозволяється лише якщо всі вони є членами однієї сім’ї.

Під час перевезень  у залізничному та автотранспорті відповідальність за наявність відповідних документів у пасажирів несе перевізник. Водночас, він зобов’язаний проінформувати пасажирів про те, що у них має бути один із необхідних документів.

Норма щодо наявності документу про щеплення або негативного результату тестування не поширюються на неповнолітніх. 

Відсутність у пасажира документу про щеплення або негативного тесту передбачає відповідальність за ст.. 44-3 Кодексу України про адміністративні правопорушення (штраф від однієї до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 17 000 до 34 000 гривень).

Нагадаємо, що з 21 жовтня набули чинності нові правила міжрегіональних перевезень в регіонах жовтого та червоного рівнях епіднебезпеки.

Згідно з ними, у відповідних регіонах міжрегіональні пасажирські рейси будуть дозволяються лише якщо у всіх водіїв, екіпажу авіатранспорту та пасажирів буде:

- оформлений на порталі «Дія» «жовтий» чи «зелений» міжнародний чи внутрішній COVID-сертифікат, що засвідчує отримання однієї дози вакцини або проходження повного курсу вакцинації;

- іноземний COVID-сертифікат про щеплення вакцинами, визнаними ВООЗ;

- документ про отримання однієї дози вакцини – форма 063-О, яку можна отримати одразу після процедури у лікаря, що проводив щеплення;

- міжнародне свідоцтво про вакцинацію (чинне 1 рік). Його можна оформити у лікаря, що проводив щеплення в пункті щеплення закладу охорони здоров'я, або в сімейного лікаря;

- негативний результат ПЛР-тесту або експрес-тесту на COVID-19 (чинні 72 години)

Відповідальність за наявність у всіх водіїв, членів екіпажу літака та пасажирів зазначених документів несе перевізник.

Ці правила не стосуються міських та внутрішньообласних перевезень.

Закон і Бізнес