Закон і Бізнес


Про поновлення строку


.

№44 (1550) 30.10—05.11.2021
3776

Сама по собі вказівка про те, що є поважні причини для поновлення строку на апеляційне оскарження, не є належним мотивуванням ухвали про таке поновлення.


У справі №274/4134/15 банк просив звернути стягнення на предмет іпотеки в рахунок задоволення вимог за кредитним договором у розмірі 2,07 млн грн. Суд першої інстанції позов задовольнив, а наступні інстанції залишили це рішення без змін. Тоді його оскаржила дружина боржника, й апеляційний суд скасував його, пославшись на те, що суд не залучив дружину до справи, що є самостійною підставою для відмови в задоволенні позову.

Втім, Касаційний цивільний суд звернув увагу, що апеляційна скарга може бути подана протягом 30 днів з дня його проголошення. Згідно з позицією Європейського суду з прав людини «вирішення питання щодо поновлення строку на оскарження перебуває в межах дискреційних повноважень національних судів, однак такі повноваження не є необмеженими». Адже сторони в розумні інтервали часу мають вживати заходів, щоб дізнатись про стан відомого їм судового провадження (рішення від 3.04.2008 у справі «Ponomaryov v. Ukraine, п.41)».

Отже, безпідставне поновлення строку на оскарження рішення, що набрало законної сили, зокрема у разі вказівки тільки про наявність поважних причин, є порушенням вимог ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. І це є самостійною підставою для скасування як оскарженого судового рішення апеляційного суду, так і ухвали апеляційного суду про поновлення строку і відкриття апеляційного провадження.