Закон і Бізнес


ВС мав змогу надати суддям службове житло від початку роботи – суддя ВС


.

23.10.2021 11:21
2925

Під час співбесіди з кандидатами до складу Етичної ради, в РСУ вирішили з’ясувати ставлення претендентів до службово житла, якого потребують судді.


Сьогодні Рада суддів України обирає кандидатів до складу Етичної ради. Першою РСУ свою кандидатуру презентувала суддя Касаційного Господарського Суду Ганна Вронська.

«Наразі ми спостерігаємо широку суспільну дискусію щодо неконституційності окремих положень, які передбачають створення ЕР. Пленум Верховного Суду звернувся з цього приводу до Конституційного суду. Але я вважаю, що наявність в суспільстві такої дискусії в принципі не сприяє довірі до судової влади. А довіра до суду –  це одна з наших найголовніших задач», - зауважила «верховниця».

«Як юрист-міжнародник я вільно володію англійською мовою, тож можу одразу комунікувати з експертами щодо ключових принципів роботи. Закон дійсно наділяє міжнародників переважним правом голосу. Але з експертами можна домовитися про наші принципи роботи», - висловилася Г.Вронська.

«Як ви бачите послідовність роботи ЕР? Чи мають спочатку бути оцінені діючі члени Вищої ради правосуддя, чи спочатку варто наповнити вакансіями ВРП?», - запитав Б.Моніч претендентку.

«ЕР не має працювати в такий спосіб, аби заблокувати або повністю зупинити роботу ВРП», - відповідала законниця.

«А якщо бачення міжнародних партнерів відрізнятиметься від вашого, зокрема, щодо оцінки окремих осіб за критерієм доброчесності? Що ви тоді зробите, який вихід вбачаєте?», - уточнював Б.Моніч.

«Варто обговорити принципи діяльності від початку. Міжнародні експерти – також фахівці судової системи, тож ми зможемо їм пояснити чому не можна зупиняти роботу ВРП. А оцінка конкретного кандидата вже залежатиме від наявних щодо нього документів. Адже важко буде переконати експерта у чесності кандидата, документи якого будуть свідчити протилежне. Або навпаки».

Вчора на Пленумі ВС звучало питання щодо службового житла для суддів. Очільник РСУ вирішив поцікавитися, чи вважає Г.Вронська таке житло необхідним, з огляду на розмір суддівської винагороди. «Так. Це питання могло бути вирішене ще на початку роботи ВС. Нині ті судді, яким доводиться ви наймати житло у столиці, на відміну від киян втрачають більше грошей», - зголосилася «верховниця».

Також Б.Моніч пригадав, як на черговому пленумі Г.Вронська говорила про пріоритетність меморандуму з МВФ над Конституцією: «Що ви мали на увазі?»

«Я просто звернула увагу пленуму, що меморандум був підписаний, тож слід зважати на наявність цього факту. Я не стверджувала, що меморандум понад конституцію, і не закликала своїх колег голосувати проти звернення», - пояснила суддя.

Наразі Рада суддів також провела публічні співбесіди з іншими кандидатами, що зараз присутні у приміщенні Державної судової адміністрації та підключилися до засідання у Zoom – Тетяною Чумаченко, Левом Кешакевичем, Олександром Короткевичем та Віктором Панкуличем.

Закон і Бізнес