Закон і Бізнес


Чому Голову ВС не можна обирати сьогодні – думка судді


.

22.10.2021 11:21
3516

На час проведення Пленуму Верховного Суду посада Голови має бути вакантною. Інакше порушуються правила, визначені в Законі і в Регламенті ВС.


На це звернув увагу суддя Верховного Суду Олександр Прокопенко під час Пленуму ВС, який сьогодні проходить у Києві, повідомляє кореспондент видання «Закон і Бізнес».

Частина суддів ВС погодилися з тим, що аби мати можливість обрати нового Голову ВС, Валентина Данішевська має піти у відставку.

«Ч.4 ст.40 Закону України "Про судоустрій і статус суддів" говорить, що скликати пленум для обрання Голови Суду можна не пізніше 1 місяця з дня припинення повноважень попереднього Голови ВС. Тобто на час пленуму Голова Суду не має бути діючим як сьогодні, посада має бути вакантною. Тож ми з вами свідомо будемо порушувати правила, визначені в законі і в регламенті ВС», - зауважив О.Прокопенко.

«Верховник» зазначав, що В.Данішевська могла б звільнитися з посади. Але так як вона цього не зробила, говорити про те, що посада вакантна, немає підстав. «Не знаю, хто стоїть за організацією цього заходу, і які в нього цілі. Але закон має бути передусім», - сказав О.Прокопенко. Він запропонував дочекатися звіту Рахункової палати аби дізнатися про успіхи попереднього керівництва.

Богдан Львов відповів колезі, що найбільша проблема суду – це необґрунтоване судове рішення: «Як цього уникнути? Читати й використовувати мозок. П.3 ст.4 дозволяє проводити вибори за наявності чинного голови. А термін «не пізніше як за місяць…» є ні чим іншим як запобіжником узурпації влади Голови Суду або його заступником, або іншим суддею, тобто особою, яку не обирали. Чим довше будуть тривати наші перегони, тим більше бруду вильється на ВС», - підсумував Б.Львов.

Секретар Пленуму Дмитро Луспеник наголошував, що з понеділка-вівторка країна може опинитися у червоній зоні карантину, і тоді ВС ризикує взагалі не виконати цей закон: «Тож прошу проявити також державність у цьому питані», - закликав він.

«Заяву про відставку я дійсно не подавала і планую працювати до закінчення своїх повноважень», - зазначила сама В.Данішевська.

Втім, за пропозицію О.Прокопенка не обирати сьогодні, 22 жовтня, Голову ВС висловились лише 20 «верховників».

Закон і Бізнес