Закон і Бізнес


«Шантаж» покаранням


.

№44 (1550) 30.10—05.11.2021
2436

Європарламент висунув ультиматум Європейської комісії в суперечці про застосування нового регламенту ЄС. Йдеться про покарання за порушення верховенства права в країнах, що входять до Євросоюзу.


У листі глави ЄП Давида Сассолі, на яке посилається агентство AFP, вказується, що парламент подасть позов проти комісії до Суду ЄС, якщо вона не активує цей механізм до 2 листопада, пише DW.

Цей механізм схвалений учасниками саміту ЄС у грудні 2020 року й уже вступив у силу, але дотепер не застосовувався. Він передбачає, що Єврокомісія може скорочувати видачу коштів з бюджету ЄС тим країнам, де існує загроза нецільового використання грошей через порушення принципу верховенства права ЄС.

Польща і Угорщина хоча прямо не згадуються в листі, можуть стати першими державами, щодо яких може бути застосований новий регламент. Варшава і Будапешт в свою чергу подали позови проти механізму верховенства права до Суду в Люксембурзі. Рішення очікується у 2022 році, і до цього часу держави-члени вирішили не поспішати з його застосуванням. Але ультиматум ЄП, що вимагає застосувати механізм вже цього року, посилює тиск на ЄК.

Останнім часом суперечка про верховенство національних законів над законодавством Євросоюзу між Варшавою та Брюсселем став ще запеклішим. Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецкій навіть звинуватив ЄС у «шантажі». У відповідь, глава ЄК Урсула фон дер Ляйен пригрозила Польщі санкціями.